Maapallokokkaus/Mosambik. 21/235 đđđđȘ
Mosambik on 30 miljoonan kansa etelÀisessÀ Afrikassa. Se on yksi maapallon köyhimmistÀ maista, mutta siellÀ on paljon vielÀ hyödyntÀmÀttÀmiÀ luonnonvaroja. TÀrkein elinkeino on omavaraistalous. TÀrkeimmÀt viljelykasvit ovat maniokki ja maissi. Maapallokokkaajan kannalta reseptiikka kuulosti alkuun hieman lamaannuttavalta, koska maan yleisimpiÀ ruokia ovat edellisestÀ johtuen kaikenlaiset sorminsyötÀvÀt, paksut maniokki- ja maissipuurot. Kaupungistuneissa osissa chimaksi kutsuttua puuroa syödÀÀn sivistyneemmin haarukalla ja veitsellÀ. Mosambikin hallituksen mukaan vuonna 2019 55 prosenttia kansasta eli köyhyydessÀ. EikÀ köyhyys Mosambikissa ole sama kuin Suomessa, jossa köyhÀksi lasketaan jos perheessÀ on vain yksi auto tai Kanarialle pÀÀstÀÀn vain kerran vuodessa. Mosambikissa 25 prosenttia kansasta kÀrsii aliravitsemuksesta. 11 prosenttia aikuisvÀestöstÀ on HIV-positiivisia, 39 prosenttia lukutaidotonta.
Luonnon suhteen maa on rikas. Sammakkolajeja on 59 ja kasvilajeja on ainakin 5600.
Ruoka-asioihin:
Portugalin vahva vaikutus nĂ€kyy Mosambikin ruokakulttuurissa. Jos maissi- ja maniokkipuurot illallisruokina ohitetaan, niin Mosambikissa törmÀÀ helposti kaikenlaisiin piripiri-ohjeisiin, meren lĂ€heisyys takaa kala- ja Ă€yriĂ€isruokien kattaukset, joita niitĂ€kin höystetÀÀn piripirillĂ€ ym mausteilla ja kasviksilla. Valtaosa kansasta asuu sĂ€hköverkon ja jÀÀkaappien ulottumattomissa, joten raaka-aineet sĂ€ilytetÀÀn usein kuivattuna, niin kalat kuin kasviksetkin. Kirjastosta löytyi Elina Penttisen suomenkielinen keittokirja ”Piripiri! Makuja Mosambikista”, johon mosambikistunut Elina on koonnut omia suosikkireseptejÀÀn ja sieltĂ€ oli helppo valita vuorossa olevan maan kokkailut. Koska tyypilliset afrikkalaiset kaneli-, neilikka- ja rusinapohjaiset ruokaohjeet ei oikein ottaneet tulta, valikoitui pĂ€ivĂ€n kokkailuun suht turvallisia chili- ja kookospohjaisia makuja. Halsterissa grillattava kana sopi meille kuin nenĂ€ pÀÀhĂ€n, kun meillĂ€ muutenkin grillataan ympĂ€ri vuoden. Ei huonon sĂ€hkösopimuksen takia vaan tunnelman ja maun vuoksi. ĂljyssĂ€ uppopaistetut Samosat ovat suosittuja maassa, Elinan lihatĂ€ytteen sijaan niihin haettiin netistĂ€ ohje juustotĂ€ytteeseen.
Ps. Zambesia on yksi Mosambikin maakunnista.
Ruuat ovat:
đ pĂ€hkinĂ€inen rapu-cashewsalaatti
đ juustotĂ€ytteiset samosat
đ zambesialainen grillattu kookoskana
đ passionhedelmĂ€mousse
Mosambikissa juodaan alle kaksi litraa puhdasta alkoholia henkeÀ kohti vuodessa. Noin 23 % vuosittaisista auto-onnettomuuksista johtuu rattijuopumuksista. TÀstÀ nopeasti pÀÀttelemÀllÀ voi kuvitella, ettÀ mosambikilainen menee harvoin bileisiin, mutta aina autolla. Alkoholijuomista suosittua on mm. portviini, jota paitsi nautitaan juomana, kÀytetÀÀn myös kokkauksessa.
PÀivÀn kunniaksi oli hyvÀ kattaa pöytÀÀn Pariisin afrikkalaiskorttelista ostettu pöytÀliinakangas. Kokkailua siivitti digiradio, joka toi keittiöön mosambikilaisia rytmejÀ.
Obrigada, Mosambik. Thanks, Kiitos đ
Reseptit:
Elina Penttinen: Piripiri! Makuja Mosambikista
https://www.yummytummyaarthi.com/cheese-samosa-recipe/
Soittolista:
https://open.spotify.com/playlist/7DbHK3YvIShEw0puopA9D4?si=tp24xJq5RMOY2KlfocEsiw
Blogi:
https://maapallokokkaus.blogspot.com/
Videot:
https://youtube.com/shorts/8Z4dV_Y2u2M?feature=share
https://youtube.com/shorts/0DSXtOV201Q?feature=share
Jossu kokkaa!
Comments
Post a Comment