Maapallokokkaus/Mosambik 21/235 🌏🌎🌍đŸȘ

Maapallokokkaus/Mosambik. 21/235 🌏🌎🌍đŸȘ


Mosambik on 30 miljoonan kansa etelĂ€isessĂ€ Afrikassa. Se on yksi maapallon köyhimmistĂ€ maista, mutta siellĂ€ on paljon vielĂ€ hyödyntĂ€mĂ€ttĂ€miĂ€ luonnonvaroja. TĂ€rkein elinkeino on omavaraistalous. TĂ€rkeimmĂ€t viljelykasvit ovat maniokki ja maissi. Maapallokokkaajan kannalta reseptiikka kuulosti alkuun hieman lamaannuttavalta, koska maan yleisimpiĂ€ ruokia ovat edellisestĂ€ johtuen kaikenlaiset sorminsyötĂ€vĂ€t, paksut maniokki- ja maissipuurot. Kaupungistuneissa osissa chimaksi kutsuttua puuroa syödÀÀn sivistyneemmin haarukalla ja veitsellĂ€. Mosambikin hallituksen mukaan vuonna 2019 55 prosenttia kansasta eli köyhyydessĂ€. EikĂ€ köyhyys Mosambikissa ole sama kuin Suomessa, jossa köyhĂ€ksi lasketaan jos perheessĂ€ on vain yksi auto tai Kanarialle pÀÀstÀÀn vain kerran vuodessa. Mosambikissa 25 prosenttia kansasta kĂ€rsii aliravitsemuksesta. 11 prosenttia aikuisvĂ€estöstĂ€ on HIV-positiivisia, 39 prosenttia lukutaidotonta. 

Luonnon suhteen maa on rikas. Sammakkolajeja on 59 ja kasvilajeja on ainakin 5600.


Ruoka-asioihin:

Portugalin vahva vaikutus nĂ€kyy Mosambikin ruokakulttuurissa. Jos maissi- ja maniokkipuurot illallisruokina ohitetaan, niin Mosambikissa törmÀÀ helposti kaikenlaisiin piripiri-ohjeisiin, meren lĂ€heisyys takaa kala- ja Ă€yriĂ€isruokien kattaukset, joita niitĂ€kin höystetÀÀn piripirillĂ€ ym mausteilla ja kasviksilla. Valtaosa kansasta asuu sĂ€hköverkon ja jÀÀkaappien ulottumattomissa, joten raaka-aineet sĂ€ilytetÀÀn usein kuivattuna, niin kalat kuin kasviksetkin. Kirjastosta löytyi Elina Penttisen suomenkielinen keittokirja ”Piripiri! Makuja Mosambikista”, johon mosambikistunut Elina  on koonnut omia suosikkireseptejÀÀn ja sieltĂ€ oli helppo valita vuorossa olevan maan kokkailut. Koska tyypilliset afrikkalaiset kaneli-, neilikka- ja rusinapohjaiset ruokaohjeet ei oikein ottaneet tulta, valikoitui pĂ€ivĂ€n kokkailuun suht turvallisia chili- ja kookospohjaisia makuja. Halsterissa grillattava kana sopi meille kuin nenĂ€ pÀÀhĂ€n, kun meillĂ€ muutenkin grillataan ympĂ€ri vuoden. Ei huonon sĂ€hkösopimuksen takia vaan tunnelman ja maun vuoksi. ÖljyssĂ€ uppopaistetut Samosat ovat suosittuja maassa, Elinan lihatĂ€ytteen sijaan niihin haettiin netistĂ€ ohje juustotĂ€ytteeseen.

Ps. Zambesia on yksi Mosambikin maakunnista.


Ruuat ovat:

🍅pĂ€hkinĂ€inen rapu-cashewsalaatti

🍅 juustotĂ€ytteiset samosat

🍅zambesialainen grillattu kookoskana

🍅passionhedelmĂ€mousse


Mosambikissa juodaan alle kaksi litraa puhdasta alkoholia henkeĂ€ kohti vuodessa. Noin 23 % vuosittaisista auto-onnettomuuksista johtuu rattijuopumuksista. TĂ€stĂ€ nopeasti pÀÀttelemĂ€llĂ€ voi kuvitella, ettĂ€ mosambikilainen menee harvoin bileisiin, mutta aina autolla. Alkoholijuomista suosittua on mm. portviini, jota paitsi nautitaan juomana, kĂ€ytetÀÀn myös kokkauksessa.

PÀivÀn kunniaksi oli hyvÀ kattaa pöytÀÀn Pariisin afrikkalaiskorttelista ostettu pöytÀliinakangas. Kokkailua siivitti digiradio, joka toi keittiöön mosambikilaisia rytmejÀ.


Obrigada, Mosambik. Thanks, Kiitos 👍


Reseptit:

Elina Penttinen: Piripiri! Makuja Mosambikista


https://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/lue/ihmiset/afrikkaan-muuttanut-elina-penttinen-mosambikissa-ruoka-allergiani-katosivat


https://www.yummytummyaarthi.com/cheese-samosa-recipe/



Soittolista:

https://open.spotify.com/playlist/7DbHK3YvIShEw0puopA9D4?si=tp24xJq5RMOY2KlfocEsiw


Blogi:

https://maapallokokkaus.blogspot.com/


Videot:


https://youtube.com/shorts/8Z4dV_Y2u2M?feature=share

https://youtube.com/shorts/0DSXtOV201Q?feature=share











Jossu kokkaa!

Comments