Maapallokokkaus/Tsekki 22/235 🌏🌎🌍đŸȘ

Tsekki, reilu 10 miljoonan asukkaan valtio Euroopan sisĂ€maassa, on havupuuvaltainen maa, jonka luonnossa tapaa niin karhuja kuin jĂ€niksiĂ€kin. Maasta on kotoisin Skoda, Budweiser ja Emil Zatopek. Maassa kĂ€ytetÀÀn alkoholia maailman kolmanneksi eniten, 16 litraa per asukas vuodessa puhtaaksi alkoholiksi muunnettuna, mutta silti tai siitĂ€ syystĂ€ maasta on noussut maailman kuuluisuuteen hahmoja niin urheilun kuin kultturinkin saralta Martina Navratilovasta Milan Kunderaan.  


Ruoka-asioihin:

Kun Tsekki arvottiin seuraavaksi kokkausmaaksi, ei varsinaisesti lÀhdetty hilaamaan lippua salkoon. Niin TsekissÀ, kun kaikissa sen naapurimaissa (Saksa, ItÀvalta, Slovakia ja Puola) kÀyneenÀ, ruoka ei ole ollut ihan ykkössuosikkia niillÀ seuduin mikÀli ruokailee paikallisissa kuppiloissa. NÀissÀ kaikissa maissa sapuska on raskasta ja mausteiden kÀyttö vÀhÀistÀ. Menujen laadinnassa luotetaan vuosituhannesta toiseen lihanköntsÀleihin, raskaisiin juustoihin , mykyihin, knöödeleihin ja dumplingeihin. Samaa saa todistaa, kun alkaa googlettelemaan Tsekin perinneruokia: snitzelit, meatloafit ja gulassit tÀyttÀvÀt ruudun. Porsaanliha pitÀÀ pintansa, unohtamatta lisukkeena ranskanperunoita ja majoneesia.

JĂ€lkiruokaa etsiessĂ€ turvauduttiin tekoĂ€lyn apuun ja siltĂ€ ehdotukseksi saatiin TrdelnĂ­k, pyöreĂ€n putken ympĂ€rille kiedottu ja sen ympĂ€rillĂ€ paistettu rulla, joka tĂ€ytetÀÀn kermavaahdolla ja/tai muilla tĂ€ytteillĂ€. NĂ€itĂ€ herkkuja on maistettu TsekeissĂ€ ja siellĂ€ kypsennys tapahtui vartavasten valmistettujen metallisten putkien pÀÀllĂ€, jotka pyörivĂ€t paistoalustalla. Trdelnik, tĂ€stĂ€ tulee tĂ€mĂ€ kerran kokkaushaaste!  Muut valitut ruuat ovat ”vain” ruuan valmistamista.


Ruuat ovat:

🍅smaĆŸeny syr, tsekkilĂ€inen paistettu juusto tzatziki-kurkkusalaatin kera

🍅gulassi leivĂ€stĂ€ tarjoiltuna

🍅 trdelnik, tsekkilĂ€inen sokerilla, kanelilla ja pĂ€hkinöillĂ€ pÀÀllystetty, tĂ€ytetty taikinalieriö


TsekkilĂ€isiĂ€ oluita Alkosta löytyi useitakin, joten kokkausjuomat saatiin kohdemaasta. ViinejĂ€kin oli Alkon sivustolla, mutta HĂ€meenlinnan Alkon hyllystĂ€ niitĂ€ ei löytynyt. LĂ€hin tsekkiviini tilattiin gulassin kaveriksi Tampereen Stockmannin Alkosta. 

Kokkauksen jĂ€nnittĂ€vimmĂ€t vaiheet liittyivĂ€t jĂ€lkiruokaan. MinkĂ€ rullan ympĂ€rille taikinan voisi kieputtaa? Lopulta sopivasti kokkauksen yhteydessĂ€ tyhjentynyt foliopaperirulla ratkaisi ongelman ja taikina pÀÀtyi öljyllĂ€ rasvatun rullan ympĂ€rille uuniin. Sen verran haastava leivonnainen, ettĂ€ jĂ€lkiruuan kohtalo sinetöitiin vasta, kun trdelnik saatiin uunista ulos ja etenkin irti rullasta. TĂ€ytettĂ€ ei edes alettu valmistaa, ennenkun pullarullan kohtalo sinetöityi. Ja koska taikinaa oli ylenmÀÀrin, tehtiin taikinarullista kaksikin eri kokeilua/versiota. JĂ€lkiruuan valmistuksessa toteutui parhaalla mahdollisella tavalla koko maapallokokkauksen idea: valmista jotain, mitĂ€ et ole koskaan valmistanut ja hyvin suurella todennĂ€köisyydellĂ€, et tule koskaan enÀÀ valmistamaan 😆

Ruoka oli sen verran raskasta, ettĂ€ pÀÀtettiin syödĂ€ alkuosa lounaana ja loppusetti illan dinnerinĂ€. NĂ€in maapallokokkaukseen saatiin kulumaan hyvinkin yksi ihmiselon kokonainen pĂ€ivĂ€ đŸ„ł

Kokkauksen taustalle valittiin tsekkilĂ€istĂ€ klassista musiikkia ja böömilĂ€istĂ€ olutta. Musiikki pÀÀsi muutaman kerran yllĂ€ttĂ€mÀÀn: okei, onko tĂ€mĂ€kin kappale tsekkilĂ€istĂ€ tuotantoa đŸŽŒđŸŽ”đŸŽ¶ esim kappale nimeltĂ€ Vltava. 


Díky, Tsekki. Thanks, Kiitos 👍


Reseptit:

https://www.cooklikeczechs.com/smazeny-syr-czech-breaded-fried-cheese/

Cucumber salad "tzatziki style" • Vegesauri • vegan recipes

Czech Beef Goulash (Hovězí guláơ) Authentic Recipe

https://spicedblog.com/trdelnik-czech-cinnamon-sugar-pastry/


Soittolista:

https://open.spotify.com/playlist/37i9dQZF1EIh91E60MVl1V?si=4nyJAp-wSUuE_3RAP6LF2A&pi=e-zoozorvUQf2d


Blogi:

https://maapallokokkaus.blogspot.com/




















Comments