Ruoka-asioihin:
Kun Tsekki arvottiin seuraavaksi kokkausmaaksi, ei varsinaisesti lÀhdetty hilaamaan lippua salkoon. Niin TsekissÀ, kun kaikissa sen naapurimaissa (Saksa, ItÀvalta, Slovakia ja Puola) kÀyneenÀ, ruoka ei ole ollut ihan ykkössuosikkia niillÀ seuduin mikÀli ruokailee paikallisissa kuppiloissa. NÀissÀ kaikissa maissa sapuska on raskasta ja mausteiden kÀyttö vÀhÀistÀ. Menujen laadinnassa luotetaan vuosituhannesta toiseen lihanköntsÀleihin, raskaisiin juustoihin , mykyihin, knöödeleihin ja dumplingeihin. Samaa saa todistaa, kun alkaa googlettelemaan Tsekin perinneruokia: snitzelit, meatloafit ja gulassit tÀyttÀvÀt ruudun. Porsaanliha pitÀÀ pintansa, unohtamatta lisukkeena ranskanperunoita ja majoneesia.
JĂ€lkiruokaa etsiessĂ€ turvauduttiin tekoĂ€lyn apuun ja siltĂ€ ehdotukseksi saatiin TrdelnĂk, pyöreĂ€n putken ympĂ€rille kiedottu ja sen ympĂ€rillĂ€ paistettu rulla, joka tĂ€ytetÀÀn kermavaahdolla ja/tai muilla tĂ€ytteillĂ€. NĂ€itĂ€ herkkuja on maistettu TsekeissĂ€ ja siellĂ€ kypsennys tapahtui vartavasten valmistettujen metallisten putkien pÀÀllĂ€, jotka pyörivĂ€t paistoalustalla. Trdelnik, tĂ€stĂ€ tulee tĂ€mĂ€ kerran kokkaushaaste! Muut valitut ruuat ovat ”vain” ruuan valmistamista.
Ruuat ovat:
đ smaĆŸeny syr, tsekkilĂ€inen paistettu juusto tzatziki-kurkkusalaatin kera
đ gulassi leivĂ€stĂ€ tarjoiltuna
đ trdelnik, tsekkilĂ€inen sokerilla, kanelilla ja pĂ€hkinöillĂ€ pÀÀllystetty, tĂ€ytetty taikinalieriö
TsekkilÀisiÀ oluita Alkosta löytyi useitakin, joten kokkausjuomat saatiin kohdemaasta. ViinejÀkin oli Alkon sivustolla, mutta HÀmeenlinnan Alkon hyllystÀ niitÀ ei löytynyt. LÀhin tsekkiviini tilattiin gulassin kaveriksi Tampereen Stockmannin Alkosta.
Kokkauksen jĂ€nnittĂ€vimmĂ€t vaiheet liittyivĂ€t jĂ€lkiruokaan. MinkĂ€ rullan ympĂ€rille taikinan voisi kieputtaa? Lopulta sopivasti kokkauksen yhteydessĂ€ tyhjentynyt foliopaperirulla ratkaisi ongelman ja taikina pÀÀtyi öljyllĂ€ rasvatun rullan ympĂ€rille uuniin. Sen verran haastava leivonnainen, ettĂ€ jĂ€lkiruuan kohtalo sinetöitiin vasta, kun trdelnik saatiin uunista ulos ja etenkin irti rullasta. TĂ€ytettĂ€ ei edes alettu valmistaa, ennenkun pullarullan kohtalo sinetöityi. Ja koska taikinaa oli ylenmÀÀrin, tehtiin taikinarullista kaksikin eri kokeilua/versiota. JĂ€lkiruuan valmistuksessa toteutui parhaalla mahdollisella tavalla koko maapallokokkauksen idea: valmista jotain, mitĂ€ et ole koskaan valmistanut ja hyvin suurella todennĂ€köisyydellĂ€, et tule koskaan enÀÀ valmistamaan đ
Ruoka oli sen verran raskasta, ettĂ€ pÀÀtettiin syödĂ€ alkuosa lounaana ja loppusetti illan dinnerinĂ€. NĂ€in maapallokokkaukseen saatiin kulumaan hyvinkin yksi ihmiselon kokonainen pĂ€ivĂ€ đ„ł
Kokkauksen taustalle valittiin tsekkilĂ€istĂ€ klassista musiikkia ja böömilĂ€istĂ€ olutta. Musiikki pÀÀsi muutaman kerran yllĂ€ttĂ€mÀÀn: okei, onko tĂ€mĂ€kin kappale tsekkilĂ€istĂ€ tuotantoa đŒđ”đ¶ esim kappale nimeltĂ€ Vltava.
DĂky, Tsekki. Thanks, Kiitos đ
https://www.cooklikeczechs.com/smazeny-syr-czech-breaded-fried-cheese/
Cucumber salad "tzatziki style" • Vegesauri • vegan recipes
Czech Beef Goulash (HovÄzĂ gulĂĄĆĄ) Authentic Recipe
https://spicedblog.com/trdelnik-czech-cinnamon-sugar-pastry/
https://open.spotify.com/playlist/37i9dQZF1EIh91E60MVl1V?si=4nyJAp-wSUuE_3RAP6LF2A&pi=e-zoozorvUQf2d
Blogi:
https://maapallokokkaus.blogspot.com/
Comments
Post a Comment