Maapallokokkaus/Bhutan. 2/235 🌎🌍🌏🪐

Mikä maa, mikä valuutta??? Kokkausmaaksi arvottu Bhutan sai kauhan putoamaan ja kainalot hikoomaan, mutta googlettamalla tämäkin maa löytyi ja reseptejäkin oli tarjolla. Paikallisten Youtube-kokkausvideoitakin , mikä on edistyksellistä huomioonottaen, että televisiokin sallittiin Bhutanissa vasta vuonna 1998.
Reseptejä etsiessä törmää kaikenlaiseen nippelitietoon:
Tiesitkö, että Bhutan on mm. maailman ainoa maa, jossa sekä tupakan myynti että polttaminen on kiellettyä?
Tuli luettua Bhutanista kaikkea muutakin, mielenkiintoinen 700 000 asukkaan maa Kiinan ja Intian välissä tempaa mukaansa. Tässä kun tutustuu maahan ja sen kulttuuriin, tulee tietysti mieleen myös, että pitäisikö sinnekin matkustaa, mutta Bhutanissa se on tehty vähän vaikeaksi ja turisteja ei siellä paljoakaan ole. Törmäsin jopa blogikirjoitukseen ”Voiko tälläista olla olemassakaan- oletko koskaan asunut maassa, jossa ei asu ketään muita suomalaisia” (Riina Happonen vuonna 2019).
Turisti pääsee Bhutaniin, mutta oleilusta maksetaan 250 dollarin päivämaksu, joka sisältää täyden valvonnan eli majoituksen, ruuan ja oppaan, joka kulkee koko ajan mukana. Bhutanilainen all-inclusive, ei mikään omatoimimatkailijan päiväuni. 
Mutta ruoka-asioihin:
Kokattavaksi valikoitui ema datshi ja jasha maru. 
Ema datshi on juustoinen kasvisruoka, jossa on paljon chiliä. Tältä ruualta on Bhutanissa kuulemma mahdoton välttyä. Paikallinen karjalanpaisti, vaikkakin on juustoinen kasvispata chilillä maustettuna. 
Jasha maru on kanaruoka, jossa myös paljon erilaisia sipuleita. Erilaisilla chileillä säännöstellään tulisuuus sopivalle tasolle. Omasta lähikaupasta löytyi oiva valmiiksi pakattu chilisekoitus, jossa oli montaa eri väriä ja tulisuutta.
Helppoja, yksinkertaisia ja nopeita. Ainekset yllättävän tavanomaisia. Chili on bhutanilaisten ykkösjuttu ruuissa ja niin näissäkin.
Lisäksi tarjoillaan punaista riisiä, joka on tavanomaista Bhutanissa. Omasta Prismastamme löytyi, lähikaupasta ei. Piti siis mennä Prismaan, jota välttelen kuin ruttoa, mutta hyvän asian takia.... punaista riisiä OLI SAATAVA. Eikä sitä ole kyllä koskaan ennen tullutkaan meidän kattiloissa keiteltyä. 
Ruoka oli hyvää. Ema datshi menee jatkoon eli sitä varmasti kokataan toistekin.
Kaivoimme esiin myös spotify-soittolistan bhutanilaisesta musiikista, joka raikaa taustalla keittiössä kokatessa sekä syödessä. Juomapuoli jäi eurooppalaiseksi. Bhutanilaista viiniä tai olutta ei liene Alkossakaan.
Myös buddhat nostettiin pöytään. Bhutanilaiset ovat buddhalaisia.
Jäljellä kokattavana 233 maapallon maata. Minnehän arvontamasiina heittää meidät seuraavaksi....

Comments