Maapallokokkaus/Bhutan. 2/235 🌎🌍🌏đŸȘ

MikÀ maa, mikÀ valuutta??? Kokkausmaaksi arvottu Bhutan sai kauhan putoamaan ja kainalot hikoomaan, mutta googlettamalla tÀmÀkin maa löytyi ja reseptejÀkin oli tarjolla. Paikallisten Youtube-kokkausvideoitakin , mikÀ on edistyksellistÀ huomioonottaen, ettÀ televisiokin sallittiin Bhutanissa vasta vuonna 1998.
ReseptejÀ etsiessÀ törmÀÀ kaikenlaiseen nippelitietoon:
Tiesitkö, ettÀ Bhutan on mm. maailman ainoa maa, jossa sekÀ tupakan myynti ettÀ polttaminen on kiellettyÀ?
Tuli luettua Bhutanista kaikkea muutakin, mielenkiintoinen 700 000 asukkaan maa Kiinan ja Intian vĂ€lissĂ€ tempaa mukaansa. TĂ€ssĂ€ kun tutustuu maahan ja sen kulttuuriin, tulee tietysti mieleen myös, ettĂ€ pitĂ€isikö sinnekin matkustaa, mutta Bhutanissa se on tehty vĂ€hĂ€n vaikeaksi ja turisteja ei siellĂ€ paljoakaan ole. TörmĂ€sin jopa blogikirjoitukseen ”Voiko tĂ€llĂ€ista olla olemassakaan- oletko koskaan asunut maassa, jossa ei asu ketÀÀn muita suomalaisia” (Riina Happonen vuonna 2019).
Turisti pÀÀsee Bhutaniin, mutta oleilusta maksetaan 250 dollarin pĂ€ivĂ€maksu, joka sisĂ€ltÀÀ tĂ€yden valvonnan eli majoituksen, ruuan ja oppaan, joka kulkee koko ajan mukana. Bhutanilainen all-inclusive, ei mikÀÀn omatoimimatkailijan pĂ€ivĂ€uni. 
Mutta ruoka-asioihin:
Kokattavaksi valikoitui ema datshi ja jasha maru. 
Ema datshi on juustoinen kasvisruoka, jossa on paljon chiliĂ€. TĂ€ltĂ€ ruualta on Bhutanissa kuulemma mahdoton vĂ€lttyĂ€. Paikallinen karjalanpaisti, vaikkakin on juustoinen kasvispata chilillĂ€ maustettuna. 
Jasha maru on kanaruoka, jossa myös paljon erilaisia sipuleita. Erilaisilla chileillÀ sÀÀnnöstellÀÀn tulisuuus sopivalle tasolle. Omasta lÀhikaupasta löytyi oiva valmiiksi pakattu chilisekoitus, jossa oli montaa eri vÀriÀ ja tulisuutta.
Helppoja, yksinkertaisia ja nopeita. Ainekset yllÀttÀvÀn tavanomaisia. Chili on bhutanilaisten ykkösjuttu ruuissa ja niin nÀissÀkin.
LisĂ€ksi tarjoillaan punaista riisiĂ€, joka on tavanomaista Bhutanissa. Omasta Prismastamme löytyi, lĂ€hikaupasta ei. Piti siis mennĂ€ Prismaan, jota vĂ€lttelen kuin ruttoa, mutta hyvĂ€n asian takia.... punaista riisiĂ€ OLI SAATAVA. EikĂ€ sitĂ€ ole kyllĂ€ koskaan ennen tullutkaan meidĂ€n kattiloissa keiteltyĂ€. 
Ruoka oli hyvÀÀ. Ema datshi menee jatkoon eli sitÀ varmasti kokataan toistekin.
Kaivoimme esiin myös spotify-soittolistan bhutanilaisesta musiikista, joka raikaa taustalla keittiössÀ kokatessa sekÀ syödessÀ. Juomapuoli jÀi eurooppalaiseksi. Bhutanilaista viiniÀ tai olutta ei liene Alkossakaan.
Myös buddhat nostettiin pöytÀÀn. Bhutanilaiset ovat buddhalaisia.
JÀljellÀ kokattavana 233 maapallon maata. MinnehÀn arvontamasiina heittÀÀ meidÀt seuraavaksi....













Comments