Maapallokokkaus/Kreikka 23/235 🌏🌎🌍đŸȘ

Vuorossa Kreikka. Asukkaita 10,8 miljoonaa mantereella ja laskutavasta riippuen sen 2000-6000 saarella. YhtĂ€kkiĂ€ alkaa tuntua, ettei tiedĂ€ maasta paljon mitÀÀn, vaikka on kĂ€ynyt yli kymmenellĂ€ saarella ja mantereellakin useita kertoja. Merenrantaa Kreikassa on euroopan maista eniten. Maa on ollut asuttu vĂ€hintÀÀn 200 000 vuoden ajan, joten historiaakin on kertynyt.  Kreikassa maksetaan euroilla ja enemmistö kĂ€y sunnuntaisin ortodoksisessa kirkossa. Kreikasta ovat Mikis Theodorakis, buzuki ja olympialaiset. Olympialaisia on jĂ€rjestetty Kreikassa jo 2700 vuotta, mutta erona nyky-olympialaisiin on se, ettĂ€ kisojen alkuaikoina olympialaisten ajaksi sodat taukosivat. Historiallisissa kohteissa ei sallita korkokenkiĂ€ kuluttavuuden takia, ei kenkien vaan kohteiden kulumisesta ollaan huolissaan. Tervehdys avokĂ€mmenellĂ€ tulkitaan epĂ€kunnioittavaksi eikĂ€ kreikassa kĂ€y joulupukkia vaan lahjat jakaa uudenvuodenpĂ€ivĂ€nĂ€ Agios Vasilis, joulutonttujen virkaa hoitavat peikot. Maassa on tapana toivottaa myös hyvÀÀ alkavaa kuukautta:  "kalo mina". TĂ€llainen on Kreikka.


Ruoka-asioihin:

Kreikka. Maa, jonka saarilla ja mantereella ollaan lomailtu, joten kreikkalainen ruoka on tullut tutuksi. Silti on vaikea valita kokkaushaasteen ruokia. Kreikkalaista salaattia on Suomessa turha yrittÀÀkÀÀn. Kurkut, tomaatit, sipulit ja auringossa lĂ€mmennyt oliiviöljy ovat siellĂ€ eri asioita, kun kylmĂ€n pohjolan mullissa kituneet kaukaiset serkkunsa. Paahtavan auringon vaikutusta makuun ei vaan voi korvata sĂ€hköllĂ€. Paikan pÀÀllĂ€ Greek saladia voi syödĂ€ vaikka kaksi kertaa pĂ€ivĂ€ssĂ€, Suomessa sitĂ€ ei vaan saa onnistumaan johtuen kasvisten surkeista kasvuolosuhteista. Saganagi, onko juuston paistamisessa mitÀÀn uutta kokkauksen kannalta, vaikka kreikassa sitĂ€ syö mielellÀÀn.  Mussaka, yllĂ€ttĂ€vÀÀ, luulen, etten ole koskaan kokannut sitĂ€ itse. JĂ€lkiruuat ovat raskaita, usein jonkinsortin baklavoita, joten pÀÀdymme valmistamaan jĂ€lkiruuaksi frappejuoman, jota kreikassa tulee nautittua paljon ja joka olisi kiva oppia valmistamaan paremmin. Kreikkalainen ruoka on aika kikkailematonta, kokkauksesta ei tule haastavaa. Nyt ei laiteta lihaa blenderiin, ei askarrella taikinaa eikĂ€ pursoteta pitsiĂ€ paistinpannuun.  


Ruuat ovat:

🍅moussaka

🍅 kanasouvlakit ulkogrillissĂ€ tzatsikilla

🍅tonnikalasalaatti

🍅frappe jÀÀtelöllĂ€


Moussakka ei ole pikaruokaa. Kahden ja puolen tunnin hÀsÀÀmisen jÀlkeen valmistus alkoi olla puolivÀlissÀ. Munakosojen itketystÀ, huuhtelua, kuivausta, paistamista ja leputtamista, perunoille samaa, kastikkeen hauduttamista, behmel-kastikkeen keittÀmistÀ. Paljon vaiheita zorbasin pauhatessa taustalla. Tiesitkö, ettÀ munakoisoja itketetÀÀn suolan avulla, jotta kitkerÀ maku saadaan poistumaan. Suvlakit grillattiin ulkogrillissÀ ja kylkeen kurkku-jugurttikastiketta, tzatsikia.

Ruokajuomia jouduttiin taas tilaamaan Alkosta, koska kreikkalaisia viinejĂ€ kyllĂ€ tuodaan Alkoon, mutta HĂ€meenlinnan hyllyistĂ€ niitĂ€ ei löytynyt. Ei myöskÀÀn kreikkalaisia oluita, mutta Kreikan Koffia löytyi ihan lĂ€himarketista ja sehĂ€n on kaikkien kreikanmatkaajien tuntema Mythos. Alkon tilauspalvelua mainostamme samalla: se on toimiva, ilmainen ja nopea! 


Efharisto, Kreikka. Thanks, Kiitos 👍


Reseptit:

https://www.kastrarecipes.com/moussaka/

https://www.foodandwine.com/recipes/chicken-souvlaki

https://akispetretzikis.com/en/recipe/6125/salata-me-tono

https://savorandsavvy.com/homemade-frappuccino-recipe-with-ice-cream/


Soittolista:

https://open.spotify.com/playlist/4U4BxrYp9SjoLELjGzwGlF?si=k8tbPMFYSEGAxXZus7d9yg&pi=e-vO3He5ekSQOy


Blogi:

https://maapallokokkaus.blogspot.com (https://maapallokokkaus.blogspot.






















Comments