Vuorossa Kreikka. Asukkaita 10,8 miljoonaa mantereella ja laskutavasta riippuen sen 2000-6000 saarella. YhtÀkkiÀ alkaa tuntua, ettei tiedÀ maasta paljon mitÀÀn, vaikka on kÀynyt yli kymmenellÀ saarella ja mantereellakin useita kertoja. Merenrantaa Kreikassa on euroopan maista eniten. Maa on ollut asuttu vÀhintÀÀn 200 000 vuoden ajan, joten historiaakin on kertynyt. Kreikassa maksetaan euroilla ja enemmistö kÀy sunnuntaisin ortodoksisessa kirkossa. Kreikasta ovat Mikis Theodorakis, buzuki ja olympialaiset. Olympialaisia on jÀrjestetty Kreikassa jo 2700 vuotta, mutta erona nyky-olympialaisiin on se, ettÀ kisojen alkuaikoina olympialaisten ajaksi sodat taukosivat. Historiallisissa kohteissa ei sallita korkokenkiÀ kuluttavuuden takia, ei kenkien vaan kohteiden kulumisesta ollaan huolissaan. Tervehdys avokÀmmenellÀ tulkitaan epÀkunnioittavaksi eikÀ kreikassa kÀy joulupukkia vaan lahjat jakaa uudenvuodenpÀivÀnÀ Agios Vasilis, joulutonttujen virkaa hoitavat peikot. Maassa on tapana toivottaa myös hyvÀÀ alkavaa kuukautta: "kalo mina". TÀllainen on Kreikka.
Ruoka-asioihin:
Kreikka. Maa, jonka saarilla ja mantereella ollaan lomailtu, joten kreikkalainen ruoka on tullut tutuksi. Silti on vaikea valita kokkaushaasteen ruokia. Kreikkalaista salaattia on Suomessa turha yrittÀÀkÀÀn. Kurkut, tomaatit, sipulit ja auringossa lÀmmennyt oliiviöljy ovat siellÀ eri asioita, kun kylmÀn pohjolan mullissa kituneet kaukaiset serkkunsa. Paahtavan auringon vaikutusta makuun ei vaan voi korvata sÀhköllÀ. Paikan pÀÀllÀ Greek saladia voi syödÀ vaikka kaksi kertaa pÀivÀssÀ, Suomessa sitÀ ei vaan saa onnistumaan johtuen kasvisten surkeista kasvuolosuhteista. Saganagi, onko juuston paistamisessa mitÀÀn uutta kokkauksen kannalta, vaikka kreikassa sitÀ syö mielellÀÀn. Mussaka, yllÀttÀvÀÀ, luulen, etten ole koskaan kokannut sitÀ itse. JÀlkiruuat ovat raskaita, usein jonkinsortin baklavoita, joten pÀÀdymme valmistamaan jÀlkiruuaksi frappejuoman, jota kreikassa tulee nautittua paljon ja joka olisi kiva oppia valmistamaan paremmin. Kreikkalainen ruoka on aika kikkailematonta, kokkauksesta ei tule haastavaa. Nyt ei laiteta lihaa blenderiin, ei askarrella taikinaa eikÀ pursoteta pitsiÀ paistinpannuun.
Ruuat ovat:
đ moussaka
đ kanasouvlakit ulkogrillissĂ€ tzatsikilla
đ tonnikalasalaatti
đ frappe jÀÀtelöllĂ€
Moussakka ei ole pikaruokaa. Kahden ja puolen tunnin hÀsÀÀmisen jÀlkeen valmistus alkoi olla puolivÀlissÀ. Munakosojen itketystÀ, huuhtelua, kuivausta, paistamista ja leputtamista, perunoille samaa, kastikkeen hauduttamista, behmel-kastikkeen keittÀmistÀ. Paljon vaiheita zorbasin pauhatessa taustalla. Tiesitkö, ettÀ munakoisoja itketetÀÀn suolan avulla, jotta kitkerÀ maku saadaan poistumaan. Suvlakit grillattiin ulkogrillissÀ ja kylkeen kurkku-jugurttikastiketta, tzatsikia.
Ruokajuomia jouduttiin taas tilaamaan Alkosta, koska kreikkalaisia viinejÀ kyllÀ tuodaan Alkoon, mutta HÀmeenlinnan hyllyistÀ niitÀ ei löytynyt. Ei myöskÀÀn kreikkalaisia oluita, mutta Kreikan Koffia löytyi ihan lÀhimarketista ja sehÀn on kaikkien kreikanmatkaajien tuntema Mythos. Alkon tilauspalvelua mainostamme samalla: se on toimiva, ilmainen ja nopea!
Efharisto, Kreikka. Thanks, Kiitos đ
Reseptit:
https://www.kastrarecipes.com/moussaka/
https://www.foodandwine.com/recipes/chicken-souvlaki
https://akispetretzikis.com/en/recipe/6125/salata-me-tono
https://savorandsavvy.com/homemade-frappuccino-recipe-with-ice-cream/
Soittolista:
https://open.spotify.com/playlist/4U4BxrYp9SjoLELjGzwGlF?si=k8tbPMFYSEGAxXZus7d9yg&pi=e-vO3He5ekSQOy
Blogi:
https://maapallokokkaus.blogspot.com (https://maapallokokkaus.blogspot.
Comments
Post a Comment