Maapallokokkaus/Gambia 5/235 🌏🌎🌍đŸȘ

Sitten Afrikan mantereelle ja Gambiaan. Kahden miljoonan asukkaan Gambia on piirretty kartalle ympyröimĂ€llĂ€ joki Senegalin keskeltĂ€. Afrikan mantereen pienin maa  on siinĂ€ ja maalle jÀÀ myös 80 kilometrin rantaviiva mereen. Aika pian maata tutkittua kĂ€vi selvĂ€ksi, ettĂ€ ruuat ja musiikki löytyy, mutta gambialaista ruokajuomaa ei Suomeen asti ole kulkeutunut. Liekö osasyynĂ€, ettĂ€ 90% maan asukkaista on muslimeja.

Gambiassa viljellÀÀn maapÀhkinöitÀ ja turismikin on jonkinlaisessa roolissa. Vuonna 1965, samoihin aikoihin kun Jossu nÀki pÀivÀnvalon Raumalla, rantautui 300 ruotsalaista turistia Gambiaan hyvÀn ilmaston houkuttelemana. SiitÀ eteenpÀinkin turisteja on virrannut tuohon kapoiseen maahan, joka ohuimmalta kohdaltaan on vain reilut 40 kilometriÀ. No, riippuu mitenpÀin karttaa katsoo, onko se lyhyt ja leveÀ vai ohut ja pitkÀ. Virtahepo on jo nykyisin harvinaisuus, mutta apinoita on senkin edestÀ. Gambiassa on vain yksi tv-kanava ja 51 jalkapalloseuraa. Onko toinen syy ja toinen seuraus, siihen en ota kantaa, mutta FIFAn rankingissa Gambia on vasta sijalla 163, joten ehkÀ heidÀn kannattaisi katsoa sieltÀ tv-kanavaltaan, kuinka sitÀ palloa potkitaan.


Ruoka-asioihin:

Koska maa on yhtĂ€ joen ja meren rantaa, oli kalaruoka luonnollinen valinta. Gambialainen valmistaa kalan viiltĂ€mĂ€llĂ€ kalan nahkaan viiltoja ja tunkemalla kaikkiin mahdollisiin reikĂ€kohtiin maustesoosia, joka sisĂ€ltÀÀ 10 eri maustetta ja aineosaa ja lisĂ€ksi sitruunaa ja suolaa. Kala grillataan ja pÀÀlle paistetaan mausteilla ja sinapilla sekĂ€ sinapinsiemenillĂ€ höystettyĂ€ sipulia aimo kasa. Erilaiset sipulit maustetaan vielĂ€ varmuudeksi valkosipulilla. NĂ€in syntyy gambialinen caldo eli fish yassa. 

Gambialainen ei ole lukenut selvÀstikÀÀn viime viikon HÀmeensanomia, jossa vakuuteltiin, ettÀ kala ei suolaa lukuunottamatta mausteita kaipaa. EhkÀ voisi vastapainoksi valmistaa suomalaistyylisen uunilohen, johon ripotellaan rohkeasti suolaa, enkÀ nyt puhu suolan mÀÀrÀstÀ.

Grillasimme viillellyn kokonaisen siikakalan ulkogrillillÀ halsterissa. Kala tilattiin lÀhikaupasta erikseen pÀÀn kera. Grillausilmastossa jÀÀtiin vÀhÀn Gambian grillikeleissÀ, mutta ei grillin kuumuudessa. Oli kyllÀ oikein aurinkoinen keli takaterassilla ja mukava neljÀn asteen kevÀtlÀmpö.


Ruuat ovat:

🍅 Caldo eli Fish Yassa

🍅 Gambian Fonio Salad


Gambian soittolista oli aika okei. Iloista helinÀÀ ja solinaa. Paljon rytmisoittimia.

Fish Yassan resepti löytyi youtubesta, joka onkin osottautunut ehtymÀttömÀksi reseptitaivaaksi. Gambian kohdalla tÀmÀkin helppo myös siksi, ettÀ maan virallinen kieli on englanti. Reseptin kaikki aineet ja mausteet löytyivÀt lÀhikaupasta.

Juomapuoli oli haastava. Afrikan mantereella on 54 maata ja Alkon valikoimassa koko mantereelta vain EtelÀ-Afrikan juomia löytyi valikoimasta. Valitsimme tunnelman luomiseksi Gambiasta melko kaukana sijaitsevan EtelÀ-Afrikan viinin, joita löytyi runsaasti koti-Alkon hyllyltÀ tilaamatta. Samalta mantereelta kuitenkin.

Sipuleita kuoriessa oli mukava kuunnella Podcastia köyliölÀisestÀ Tiina Reunasesta, joka tutkii krokotiileja Gambiassa ja miten hÀn pÀÀtyikÀÀn rakentamaan sinne Gambian ensimmÀisen saunan.

Fish Yassaa olisin halunnut tarjota ainoalle Gambian passia taskussaan kantavalle tuttavallemme, judoka Faye Njielle. HĂ€n olisi osannut arvioida, miten Caldoksikin kutsuttu kalaruokamme onnistui. 


Reseptit:

https://www.youtube.com/watch?v=d7JNWHm

https://drinkbaotic.co.uk/blog/gambian-fonio-salad/


Soittolista:

https://open.spotify.com/user/11186933003/playlist/6Il4PWu2GJa0CFlbayXaeB?si=7Tb3284AQ3Wwpzr2WFV59w


Blogi:

https://maapallokokkaus.blogspot.com/


Podcast:

https://areena.yle.fi/1-50559645?utm_medium=social&utm_campaign=areena-ios-share


















Comments