Maapallokokkaus/Singapore 4/235 🌏🌎🌍đŸȘ

Singapore on seuraava maa, joka valtasi keittiömme. 5 miljoonan asukkaan sulatusuunissa Helsingin kokoisessa valtiossa on vaikutteita mm. Kiinasta ja Intiasta, mikÀ nÀkyy myös ruokakulttuurissa.

Uskontoja on melkoinen kokelma ja silti tiiviistiasuvat  (7600 ihmistĂ€ neliökilometrillĂ€) singaporelaiset onnistuvat pysymÀÀn sovussa: kristittyjĂ€, muslimeja, hinduja, taolaisia, buddhalaisia ym ja kokonaan uskomattomiakin ihmisiĂ€ on noin 18 prosenttia.

Singaporessa on omat kummallisuutensa, purukumi on kiellettyĂ€ ja ÀÀnestĂ€minen pakollista. Kadulla sylkemisestĂ€ tai roskan heittĂ€misestĂ€ voi joutua pidĂ€tetyksi. Buddhan hammasta voi kĂ€ydĂ€ ihailemassa museossa, työttömyyskorvauksia ei makseta ja 85 prosenttia ihmisistĂ€ asuu valtion rakentamissa asunnoissa. 

SiinÀpÀ tÀrkeimmÀt Singaporesta.


Ruoka-asioihin:

NetistĂ€ oli helppo löytÀÀ singaporelaisia ruokia. ResepteissĂ€ on paljon vaikutteita lĂ€himaista Intiasta, Malesiasta, Kiinasta jne. Hainanese chicken rice, kanariisi, Singaporen kansallisruokanakin mainittu suosittu katuruoka, kuulostaa jopa liian helpolta ja yksinkertaiselta, mutta kun katsoo youtube-videon, jossa kanan hanuriin työnnetÀÀn kevĂ€tsipulinippua ja keittĂ€misen jĂ€lkeen kokonainen kana ensin kĂ€ytetÀÀn jÀÀpalojen seassa ja sitten ripustetaan kuivumaan pienen vaaterekin nĂ€köiseen telineeseen, tietÀÀ olevansa kokkauksen ytimessĂ€. Ruokaan valmistetaan monta erilaista kastiketta ja riisiĂ€kÀÀn ei ihan vaan pelkĂ€ssĂ€ vedessĂ€ keitellĂ€. 

Hainanese chicken rice löytyy myös  CNN:n syyskuussa 2020 listaamalta 50 maailman parhaan ruuan listalta sijalta 45. Koko listalle mahtui kaksi singaporelaista ruokaa. Kirjoittamattakin voi arvata, ettĂ€ Saarioisten Ă€itien ruokaa ei listalta löydy. Makuasiota, sanois kissa. 

Singaporesta löytyy myös kokki nimeltÀ Chan Hon Meng, jonka ikoninen Chicken rice on palkittu Michelin tÀhdellÀ, annos on halvin tÀhdellÀ koskaan palkittu. Sen voi syödÀ hintaan 1,42 dollaria.

TÀssÀ perustelut, miksi suomalaissyntyinen kanaparka porisee tÀnÀÀn Kulliksen keittiön suurimmassa kattilassa sipulinippu pyrstössÀÀn.

Ruuan monimutkaisen ja -vaiheisen ja suht aikaavievĂ€n kokkauksen takia tĂ€llĂ€ kertaa kokataan vain yksi ruoka ja siihen kuuluvat soosit, jotka itseasiassa ovatkin koko tĂ€mĂ€n ruuan pÀÀroolissa. 

Ruuasta jĂ€i vielĂ€ loistava kanaliemi kĂ€ytettĂ€vĂ€ksi vaikkapa lounaan kanakeittoon ja puolet kanasta, josta voi tehdĂ€ vaikkapa kanapastan. 

Yks juttu joka kokkauksesta tekee hauskaa, on just se, ettÀ kokeilee erilaisia juttuja ja testailee kirjavia valmistusmenetelmiÀ. YhtÀ varmasti kun teini sammuu rippikoulun loppunuotiolla, sammuu myös into kokkaukseen jos aina vÀÀntÀÀ samaa sapuskaa ja samoista aineista. Se kÀy työstÀ, eikÀ semmoinen enÀÀ ole mukavaa puuhastelua.


Ruuat ovat:

🍅Hainanese chicken rice 

🍅 soosit:  kaksi eri chilikastiketta, valkosipuli-inkivÀÀrikastike ja soija-dippikastike


Ruokajuomaksi oli helppo valita singaporelainen olut Tiger, koska sitÀ sai ihan omasta lÀhikaupastamme. Tiger-oluessa ohraa on jatkettu ruokosokerilla.

Taustamusiikkina soi Singaporen Linda Lampenius eli Vanessa Mae. Tosin, Vanessa muutti Singaporesta britteihin jo nelivuotiaana.



Reseptit:

https://tasty.co/recipe/hainanese-chicken-rice


Soittolista:

https://open.spotify.com/album/1oDdIaA80er87GeIFDBZ9P?si=HE0ICafGT7GUoA7TSb-UiA












Comments