Singapore on seuraava maa, joka valtasi keittiömme. 5 miljoonan asukkaan sulatusuunissa Helsingin kokoisessa valtiossa on vaikutteita mm. Kiinasta ja Intiasta, mikÀ nÀkyy myös ruokakulttuurissa.
Uskontoja on melkoinen kokelma ja silti tiiviistiasuvat (7600 ihmistÀ neliökilometrillÀ) singaporelaiset onnistuvat pysymÀÀn sovussa: kristittyjÀ, muslimeja, hinduja, taolaisia, buddhalaisia ym ja kokonaan uskomattomiakin ihmisiÀ on noin 18 prosenttia.
Singaporessa on omat kummallisuutensa, purukumi on kiellettyÀ ja ÀÀnestÀminen pakollista. Kadulla sylkemisestÀ tai roskan heittÀmisestÀ voi joutua pidÀtetyksi. Buddhan hammasta voi kÀydÀ ihailemassa museossa, työttömyyskorvauksia ei makseta ja 85 prosenttia ihmisistÀ asuu valtion rakentamissa asunnoissa.
SiinÀpÀ tÀrkeimmÀt Singaporesta.
Ruoka-asioihin:
NetistÀ oli helppo löytÀÀ singaporelaisia ruokia. ResepteissÀ on paljon vaikutteita lÀhimaista Intiasta, Malesiasta, Kiinasta jne. Hainanese chicken rice, kanariisi, Singaporen kansallisruokanakin mainittu suosittu katuruoka, kuulostaa jopa liian helpolta ja yksinkertaiselta, mutta kun katsoo youtube-videon, jossa kanan hanuriin työnnetÀÀn kevÀtsipulinippua ja keittÀmisen jÀlkeen kokonainen kana ensin kÀytetÀÀn jÀÀpalojen seassa ja sitten ripustetaan kuivumaan pienen vaaterekin nÀköiseen telineeseen, tietÀÀ olevansa kokkauksen ytimessÀ. Ruokaan valmistetaan monta erilaista kastiketta ja riisiÀkÀÀn ei ihan vaan pelkÀssÀ vedessÀ keitellÀ.
Hainanese chicken rice löytyy myös CNN:n syyskuussa 2020 listaamalta 50 maailman parhaan ruuan listalta sijalta 45. Koko listalle mahtui kaksi singaporelaista ruokaa. Kirjoittamattakin voi arvata, ettÀ Saarioisten Àitien ruokaa ei listalta löydy. Makuasiota, sanois kissa.
Singaporesta löytyy myös kokki nimeltÀ Chan Hon Meng, jonka ikoninen Chicken rice on palkittu Michelin tÀhdellÀ, annos on halvin tÀhdellÀ koskaan palkittu. Sen voi syödÀ hintaan 1,42 dollaria.
TÀssÀ perustelut, miksi suomalaissyntyinen kanaparka porisee tÀnÀÀn Kulliksen keittiön suurimmassa kattilassa sipulinippu pyrstössÀÀn.
Ruuan monimutkaisen ja -vaiheisen ja suht aikaavievÀn kokkauksen takia tÀllÀ kertaa kokataan vain yksi ruoka ja siihen kuuluvat soosit, jotka itseasiassa ovatkin koko tÀmÀn ruuan pÀÀroolissa.
Ruuasta jÀi vielÀ loistava kanaliemi kÀytettÀvÀksi vaikkapa lounaan kanakeittoon ja puolet kanasta, josta voi tehdÀ vaikkapa kanapastan.
Yks juttu joka kokkauksesta tekee hauskaa, on just se, ettÀ kokeilee erilaisia juttuja ja testailee kirjavia valmistusmenetelmiÀ. YhtÀ varmasti kun teini sammuu rippikoulun loppunuotiolla, sammuu myös into kokkaukseen jos aina vÀÀntÀÀ samaa sapuskaa ja samoista aineista. Se kÀy työstÀ, eikÀ semmoinen enÀÀ ole mukavaa puuhastelua.
Ruuat ovat:
đ Hainanese chicken rice
đ soosit: kaksi eri chilikastiketta, valkosipuli-inkivÀÀrikastike ja soija-dippikastike
Ruokajuomaksi oli helppo valita singaporelainen olut Tiger, koska sitÀ sai ihan omasta lÀhikaupastamme. Tiger-oluessa ohraa on jatkettu ruokosokerilla.
Taustamusiikkina soi Singaporen Linda Lampenius eli Vanessa Mae. Tosin, Vanessa muutti Singaporesta britteihin jo nelivuotiaana.
Reseptit:
https://tasty.co/recipe/hainanese-chicken-rice
Soittolista:
https://open.spotify.com/album/1oDdIaA80er87GeIFDBZ9P?si=HE0ICafGT7GUoA7TSb-UiA
Comments
Post a Comment