Maapallokokkaus/Albania 8/235 🌏🌎🌍đŸȘ

Albania, albanian kielellÀ Shqipëria. MitÀhÀn maasta kertoo se, ettÀ albanialaisia asuu enemmÀn muualla kun Albaniassa, jossa asukkaita maan rajojen sisÀllÀ on noin 3 miljoonaa.

Ennen vuotta 1991 maassa ei saanut omistaa autoa eikĂ€ siellĂ€ taida vielĂ€kÀÀn olla yhtÀÀn McDonalds’ia. Johan nĂ€mĂ€ selittĂ€vĂ€t maastapaon. Tosin, Albaniassa on oma pikaruokaketju Kolonat, joka on muinamiehinĂ€ lĂ€hes kopioinut amerikkalaisen esikuvansa logon. Googleta ja takaan hymyn huulillesi.

Albaniaa on tehnyt kuuluisaksi maassa syntynyt kalkutalaistunut Àiti Teresa sekÀ Liam Neeson Taken-elokuvillaan esittelemÀllÀ albanialaista mafiaa.

Albania on nykyisin suosittu turistikohde, mutta elÀmÀÀ turistille ei ole tehty helpoksi. PÀÀkaupunki Tiranassa ei ole ollenkaan bussiasemaa vaan kaikki lÀhtevÀt bussit starttaavat omilta erillisiltÀ pysÀkeiltÀÀn ympÀri kaupunkia. Tarkkana Tiranassa siis.


Ruoka-asioihin:

Erilaisia food-listoja scannattiin netistĂ€ tyyliin ”11 Delicious Food to Try in Albania” tai ”17 Most Popular Albanian Foods to Try”. Pian joukosta erottui Börek, filotaikinasta leivottu pinaatti-feta-piirakka. Ilmeisesti Arnavut börek on yksi sen monista alalajeista, joka leivotaan pyöreÀÀn muotoon ja leikataan sektoreiksi tietyllĂ€ tavalla.

Filotaikinaa ei meidĂ€n lĂ€hikaupassa myydĂ€ ja koska youtubesta löytyi hauska video börekin teosta, jossa taikina kaulitaan itse kokoamalla pino kaulittavia lĂ€ttyjĂ€, jotka pidetÀÀn erillÀÀn toisistaan voisulalla, oli pÀÀtös selvĂ€. TĂ€mĂ€ ON kokeiltava!  PysyvĂ€tkö taikinakerrokset lehtevĂ€sti erillÀÀn.

Grillatut kasvikset mainittiin myös albanialaisten menuun kuuluvaksi. Ei kovin omaleimainen ruokalaji, mutta koska kevÀt jo hiipii terassille, houkutti pÀÀstÀ grillin vahtimispuuhiin. Grillatut kasvikset siis börekin seuraksi. Albanialaiseen tapaan.


Ruuat ovat:

🍅Arnavut börek

🍅 Perime nĂ« ZgarĂ« -Grillatut kasvikset


Alko ei taaskaan yllÀttÀnyt. Albanialaista ruokajuomaa on sieltÀ turha lÀhteÀ hamstraaamaan. SitÀ ei ole. Katsotaanpa naapurimaat. Lahden Alkossa yksi pullo pohjoisnaapurin Montenegron viiniÀ, ei kuitenkaan saatavilla verkkokaupasta. PitÀkÀÀ Lahti pullonne ja tunkkinne. Pohjois-Makedonia, ei. Kosovo, ei. EtelÀ-naapurin Kreikan viinejÀ löytyy. Ei hyllystÀ niitÀkÀÀn lÀhi-Alkosta. SiispÀ tilaamaan jÀlleen. Punaista ja valkoviiniÀ molempia varmuuden vuoksi. Kumpi sopii paremmin fetaan ja pinaattiin? Sunnuntaiset Alkon nettitilauksemme ovat aina ehtineet perille loppuviikkoon, niin tÀllÀkin kertaa.

Kerroksellisen filotaikinan valmistus ja kaulinta oli tĂ€n kokkauksen opetus ja asia, jota en ole ennen tehnyt. KyllĂ€ taikinakerrokset nĂ€ymmĂ€ erillÀÀn pysyy, kun vĂ€lissĂ€ on tarpeeksi voita. Reseptit yritetÀÀn valita silleen, ettĂ€ valmistuksessa olis joku homma, jossa on jotain uutta kokeiltavaa. HyvĂ€nĂ€ bonuksena tulee, jos sapuska vielĂ€ on syötĂ€vÀÀkin. 

BörekiÀ olisin halunnut tarjota naapureillemme, jotka oleilivat jonkin aikaa Albaniassa juuri ennen koronaa. He olisivat voineet kertoa, oliko filotaikinani tarpeeksi lehtevÀÀ.

Faleminderit, Albania. Thanks, Kiitos 👍

Taustalla soi yleareenasta 12 diktaattoria jakso, joka kertoo Albanian diktaattori Hoxhan hommista ja kevyempÀnÀ Albanian hits-list.


Ps. Nettisivustojen, Instagramin ja youtuben lisÀksi Pinterest on myös hyvÀ lÀhde reseptien ja ruokakuvien haussa. Johtipa yksi haku Twitteriinkin.


Reseptit:

https://www.youtube.com/watch?v=k2raYusC2zs

https://www.neps.al/sekreti-per-ti-shijuar-sic-duhet-perimet-e-zgares/


Soittolista:

https://areena.yle.fi/1-3947634?utm_medium=social&utm_campaign=areena-ios-share

https://open.spotify.com/track/2PIaE7J7mLNYnDcbfryq6z?si=ci91CK9vQwi62CZVsBLxLw


Blogi:

https://maapallokokkaus.blogspot.com/




















Comments