Maapallokokkaus/FĂ€rsaaret 9/235 🌏🌎🌍đŸȘ

FĂ€rsaaret. 18 saaren ryhmĂ€, jolla asuu 50 000 ihmistĂ€ ja 70 000 lammasta. Ei ole vaikea arvata, mitĂ€ on tarjolla FĂ€rsaarelaisen MichelintĂ€hden saaneen Koks-ravintolan menussa. 

Luonnon armolla asuvat saarelaiset ovat kautta aikain syöneet ja sĂ€ilöneet kaiken, mitĂ€ ovat saaneet kiinni (kalat, linnut) ja kasvattaneet (lampaat, juurekset). EnsimmĂ€inen huoli on ollut ruuan hankinta ja sen jĂ€lkeen sen sĂ€ilytys. TĂ€stĂ€ on syntynyt mm kalojen ja lihan fermentointi eli kuivaus. Saarille karuihin ja tuulisiin oloihin kasvamaan ovat valikoituneet vain harvat kasvikset ja nĂ€itĂ€ selviytyjiĂ€ ovat esim peruna, raparperi, nauris ja kyssĂ€kaali. MikÀÀn maanpÀÀllinen ei oikein tahdo pysyĂ€ kiinni maaperĂ€ssĂ€ rajujen tuulien takia. Saarten toinen nimi onkin ”Land of Maybe”, joka kuvastaa sĂ€iden arvaamattomuutta. 

Saarilla ollaan hyvin omavaraisia ja se mitÀ on saatu kiinni, hyödynnetÀÀn kokonaan. Linnuista, lampaasta ja kalasta hyödynnetÀÀn kaikki, mikÀ irtoaa. Lautan matka Tanskasta kestÀÀ 35 tuntia ja se on pitkÀ matka sÀilyttÀÀ raaka-aineita. FÀrsaarelaiset syövÀt mieluummin paikallista ja lÀhellÀ kasvanutta. Saarilla ei voi missÀÀn olla 5 kilometriÀ kauempana meren rannasta ja tÀmÀ tosiasia on edesauttanut sitÀ, ettÀ sieltÀ on totuttu syömÀÀn kaikki, mitÀ merivedestÀ nousee, merikasveja unohtamatta.

Saarilla asuu luonnollisesti paljon kalastajia. SiellĂ€ on myös ihmisiĂ€, jotka pystyvĂ€t vain maistamalla lampaanlihaa sanomaan, millĂ€ saarella lammas on kasvanut. 

FÀrsaarilla elÀÀ vahva kotonasyömisen kulttuuri eikÀ siellÀ wolt-kuski polje. Ravintoloita kuitenkin löytyy, kaikilla saarilla e kuitenkaan.

Hei kerroinko jo, ettÀ FÀrsaarilla lampailla on heijastimet jaloissaan ja ettÀ ilmakuivattavaan lihaan ja kalaan ei lisÀtÀ suolaa, koska meri-ilmassa on sitÀ itsessÀÀn. TÀmÀn ymmÀrtÀÀ, kun tarkistaa saarten sijainnin kartalta.

EipĂ€ siinĂ€. TĂ€ltĂ€ pohjalta sitten vaan menua suunnittelemaan. 


Ruoka-asioihin:

Jo alussa alkoi nĂ€yttÀÀ siltĂ€, ettĂ€ nyt voi tulla haastava ja vĂ€hĂ€n pelottava kokkauskohde. Pienen kaupungin kokoinen kansa saarilla, jossa ainoa maan pinnalla kasvava syötĂ€vĂ€ vihreĂ€ kasvi on raparperi ja kaikki elĂ€inperĂ€inen on kuivattua. Tuulessa kuivattua kalaa ja lampaanpÀÀtĂ€. Hip hurraa. Mutta eipĂ€ anneta periksi. 

Faroese seafood-sivustolta löytynyt paistettu silli-ruisleipĂ€ sinapin ja kas vaan raparperihillokkeen kanssa oli jotain, mitĂ€ en Ă€kkiĂ€ olisi keksinyt kokata. Kun vielĂ€ wikipedia kertoi, ettĂ€ silakka on sillinsukuinen kala,  pÀÀtös oli tehty ja nĂ€in helposti korvasimme tuoreen sillin silakalla, koska nĂ€in Suomen sisĂ€maassa silliĂ€ nĂ€kee lĂ€hinnĂ€ suolattuna lasipurkissa. 

Toisaalta kaikenlaisten eksoottisten kalojen ja valaanlihan saatavuusongelma ja sama probleema kuivattujen lampaanlihojen kanssa asetteli reunaehtoja reseptivalintaan. 


Ruuat ovat:

🍅paistettu silakka-ruisleipĂ€ sinapilla, raparperihillokkeella ja tykötarpeilla


FÀrsaarilla toimii kyllÀ brewery Föroya Bjor (https://bjor.fo/ ), mutta nÀitÀ oluita ei ole saatavilla Alkosta. Islantilaiset oluet lÀhi-Alkosta saattelivat kokkaajat tarpeeksi saarelliseen kokkailutunnelmaan ja silakan viimeiselle matkalleen.

Musiikkina taustalla soi FÀrsaarten oma tyttö EivÞr Pålsdóttir. MusiikkityyliltÀÀn EivÞr on vaikeasti luokiteltavissa. Itse hÀn mÀÀritteleekin sosiaalisessa mediassa genrensÀ yksinkertaisesti "EivÞr!"

Viikolla katsottiin kolmiosainen dokumentti yleareenasta ”Anders Lund syrjĂ€isellĂ€ saarella”, aikamoista, sanon vaan. FĂ€rsaaret on melkoinen mesta!


FÀÀrin kieltĂ€ ei moni poika osaa, mutta yhden asian kuitenkin: Takk fyri, Thanks, Kiitos 👍


Ps. TörmÀsin blogiin What's in Elly's Belly. Elly kokkaa myös maapallon maita. HÀn kokkaa aakkosjÀrjestyksessÀ ja on jo kokannut vuodesta 2012 asti. Hauska seurata, kokkaako Elly kenties samoja sapuskoja kun maapallokokkaus-kokit.


Reseptit:

https://www.faroeseseafood.com/recipes/fried-herring-on-rye-bread/


Soittolista:

https://open.spotify.com/artist/2dB4ya2W1Gvng8gjWSPu2H?si=kuGADxRtTgq7A6CcokSvcw


Blogi:

https://maapallokokkaus.blogspot.com/













Comments