Maapallokokkaus/Malesia. 6/235 🌏🌎🌍🪐

Kun Malesia ilmestyi arvontaruutuun, tuli ensin pieni pettymyksen hetki. Malesiahan on Singaporen naapurimaa, joka on jo kokattu. Tuleeko ruokahommissa mitään uutta. Mutta onhan Malesiassa kuitenkin 30 miljoonaa asukasta, ehkä he ovat jotain omaakin sapuskaa keksineet. Maan pinta-alasta 60 prosenttia on luonnonvaraista sademetsää, joten voi vaan arvata mitä kaikkea sielläkin asuu ja kasvaa. Esimerkiksi maailman suurin kukka rafflesia, joka haisee mädältä lihalta. Sieltä löytyy myös 1300 perhoslajia ja lentävä käärme. Tuokaan ei olisi muuten ihme, mutta käärmeellä ei ole kuulemma siipiä. 1300 perhoslajia? Perhoskateus iskee vanhaan perhostelijaan, joka lapsuutensa kesät juoksi perhoshaavin kanssa Satakunnan ojanpientarilla. Saaliina nokkos- ja kaaliperhonen, sinisiipi sekä erikoisuuksina suruvaippa ja koiperhonen. Sen jälkeen oli lajikirjon suhteen hiljaista. Eetteripurkki kuivui samaa tahtia kun unelma ritariperhosesta.

Amerikassa kaikki on suurta, mutta niin on Malesiassakin. Vielä vuonna 1998 valmistuessaan Petronasin kaksoistorni oli maailman korkein rakennus ja Malesia on myös maailman suurin tietokoneiden kovalevyjen valmistaja. Malesian media on tarkoin vartioitu mm suutelu- ja kiroilukohtaukset poistetaan. Kohtaukset? Hmmm.


Ruoka-asioihin:

Malesian ruokahommat ovat yllätysyllätys imeneet vaikutteita suurista naapurimaista kuten Intiasta, Thaimaasta ja Kiinasta. Riisit ja nuudelit ovat malesialaisten lautasella usein mausteisten kastikkeiden kera. Malesialaisessa keittiössä käytetään roimasti mausteita, chiliä, valkosipulia, sipulia, inkivääriä ja sitruunaruohoa, limettiä ja yrttejä säästämättä. Lehmänmaitotuotteita ei suosita, maitona keulii kookosmaito.

Ruuaksi valikoitui Roti jala ja chicken curry. Roti jala, net pancake eli suoralla suomennoksella verkkopannukakku huumaasi youtube-videoillaan, joissa näitä pitsisiä mandalapannukakkuja paistettiin taidokkaasti. Roti jala ei kuitenkaan ole jälkiruoka vaan se nautitaan leipänä tulisen kanacurryn kanssa dippailemalla verkkopannukakkua curryyn. Verkkopannukakku toimii ilman wifiä. Vitsivitsi. 

Valmistusta varten väsätään muovipullosta ja sen korkista oiva työkalu. Sanoisko sitä vaikka nestesirottimeksi. Joillakin videoilla paistajilla oli käytössään siihen varsinaisesti valmistettu monireikäinen suppilo.

Chicken curryyn olisi tietysti oikotie valmistamalla se kaupantädin valmiilla cyrrytahnalla, mutta nyt currytahna tietysti valmistettiin itse alkuaineista.


Ruuat ovat:

🍅Roti Jala

🍅 Chicken curry


Aivan kaikkia aineita ei Hämeenlinnan kaupungista löytynyt. Esim tuoreita curryn lehtiä ei löytynyt/löydy. Kukkakaupasta en sentään kysellyt, vaikka se näytti kovasti siltä, mitä 80-luvulla ”vihreäksi” kutsuttiin ja leikkokukan kylkeen sidottiin.

Curryn valmistus ei ole mikään ihmetemppu, mutta sitä valmistaessa voi yrittää saada aikaan pecah minyakin, joka kirjaimellisesti tarkoittaa ”breaking the oil.” 

Tämä kemiallinen ja kulinaarinen reaktio takaa maksimaalisen makujen esiintulon ja se on kuulemma avainjuttu aasialaisten curryjen valmistuksessa.

Roti Jalan paisto oli silkkaa iloa ja suosittelen kaikille esim lasten kanssa olis hauskaa puuhastelua.

Alkon listoilta ei löytynyt yhtäkään malesialaista juomaa. Ilmeisesti maan ainoa juomapuolen vientituote on tee. 

Kokkauksen taustalla soi Malesialainen radiokanava internet-radiosta.


Reseptit:

https://food52.com/recipes/81295-malaysian-chicken-curry

https://www.youtube.com/watch?v=HCMrudOt5JcSoittolista/musiikki:

https://sinar.my/


Blogi:

https://maapallokokkaus.blogspot.com/
Comments