Maapallokokkaus/Malesia. 6/235 🌏🌎🌍đŸȘ

Kun Malesia ilmestyi arvontaruutuun, tuli ensin pieni pettymyksen hetki. Malesiahan on Singaporen naapurimaa, joka on jo kokattu. Tuleeko ruokahommissa mitÀÀn uutta. Mutta onhan Malesiassa kuitenkin 30 miljoonaa asukasta, ehkÀ he ovat jotain omaakin sapuskaa keksineet. Maan pinta-alasta 60 prosenttia on luonnonvaraista sademetsÀÀ, joten voi vaan arvata mitÀ kaikkea siellÀkin asuu ja kasvaa. Esimerkiksi maailman suurin kukka rafflesia, joka haisee mÀdÀltÀ lihalta. SieltÀ löytyy myös 1300 perhoslajia ja lentÀvÀ kÀÀrme. Tuokaan ei olisi muuten ihme, mutta kÀÀrmeellÀ ei ole kuulemma siipiÀ. 1300 perhoslajia? Perhoskateus iskee vanhaan perhostelijaan, joka lapsuutensa kesÀt juoksi perhoshaavin kanssa Satakunnan ojanpientarilla. Saaliina nokkos- ja kaaliperhonen, sinisiipi sekÀ erikoisuuksina suruvaippa ja koiperhonen. Sen jÀlkeen oli lajikirjon suhteen hiljaista. Eetteripurkki kuivui samaa tahtia kun unelma ritariperhosesta.

Amerikassa kaikki on suurta, mutta niin on Malesiassakin. VielÀ vuonna 1998 valmistuessaan Petronasin kaksoistorni oli maailman korkein rakennus ja Malesia on myös maailman suurin tietokoneiden kovalevyjen valmistaja. Malesian media on tarkoin vartioitu mm suutelu- ja kiroilukohtaukset poistetaan. Kohtaukset? Hmmm.


Ruoka-asioihin:

Malesian ruokahommat ovat yllÀtysyllÀtys imeneet vaikutteita suurista naapurimaista kuten Intiasta, Thaimaasta ja Kiinasta. Riisit ja nuudelit ovat malesialaisten lautasella usein mausteisten kastikkeiden kera. Malesialaisessa keittiössÀ kÀytetÀÀn roimasti mausteita, chiliÀ, valkosipulia, sipulia, inkivÀÀriÀ ja sitruunaruohoa, limettiÀ ja yrttejÀ sÀÀstÀmÀttÀ. LehmÀnmaitotuotteita ei suosita, maitona keulii kookosmaito.

Ruuaksi valikoitui Roti jala ja chicken curry. Roti jala, net pancake eli suoralla suomennoksella verkkopannukakku huumaasi youtube-videoillaan, joissa nĂ€itĂ€ pitsisiĂ€ mandalapannukakkuja paistettiin taidokkaasti. Roti jala ei kuitenkaan ole jĂ€lkiruoka vaan se nautitaan leipĂ€nĂ€ tulisen kanacurryn kanssa dippailemalla verkkopannukakkua curryyn. Verkkopannukakku toimii ilman wifiĂ€. Vitsivitsi. 

Valmistusta varten vÀsÀtÀÀn muovipullosta ja sen korkista oiva työkalu. Sanoisko sitÀ vaikka nestesirottimeksi. Joillakin videoilla paistajilla oli kÀytössÀÀn siihen varsinaisesti valmistettu monireikÀinen suppilo.

Chicken curryyn olisi tietysti oikotie valmistamalla se kaupantÀdin valmiilla cyrrytahnalla, mutta nyt currytahna tietysti valmistettiin itse alkuaineista.


Ruuat ovat:

🍅Roti Jala

🍅 Chicken curry


Aivan kaikkia aineita ei HĂ€meenlinnan kaupungista löytynyt. Esim tuoreita curryn lehtiĂ€ ei löytynyt/löydy. Kukkakaupasta en sentÀÀn kysellyt, vaikka se nĂ€ytti kovasti siltĂ€, mitĂ€ 80-luvulla ”vihreĂ€ksi” kutsuttiin ja leikkokukan kylkeen sidottiin.

Curryn valmistus ei ole mikÀÀn ihmetemppu, mutta sitĂ€ valmistaessa voi yrittÀÀ saada aikaan pecah minyakin, joka kirjaimellisesti tarkoittaa ”breaking the oil.” 

TÀmÀ kemiallinen ja kulinaarinen reaktio takaa maksimaalisen makujen esiintulon ja se on kuulemma avainjuttu aasialaisten curryjen valmistuksessa.

Roti Jalan paisto oli silkkaa iloa ja suosittelen kaikille esim lasten kanssa olis hauskaa puuhastelua.

Alkon listoilta ei löytynyt yhtĂ€kÀÀn malesialaista juomaa. Ilmeisesti maan ainoa juomapuolen vientituote on tee. 

Kokkauksen taustalla soi Malesialainen radiokanava internet-radiosta.


Reseptit:

https://food52.com/recipes/81295-malaysian-chicken-curry

https://www.youtube.com/watch?v=HCMrudOt5Jc



Soittolista/musiikki:

https://sinar.my/


Blogi:

https://maapallokokkaus.blogspot.com/
















Comments