Maapallokokkaus/Syyria 7/235 🌏🌎🌍đŸȘ

Sitten Syyriaan. 17 miljoonan kansa maaperĂ€llĂ€, jossa on majaillut maapallon vanhimpia sivilisaatioita. Pakolaisia on lĂ€htenyt maasta aikojen kuluessa paljon. HelsingissĂ€ toimivan syyrialaisen Levant-ravintolan omistaja arveleekin syyrialaisen ruuan tulevan yhĂ€ tutummaksi mm. Suomessa, koska pakolaisten mÀÀrĂ€ Syyrian suunnasta on ollut kasvamaan pĂ€in. Vuonna 2017 arvioitiin 5,1 miljoonan syyrialaisen olevan pakolaisena jossain pĂ€in maailmaa. Syyrian osalta onkin ehkĂ€ turvallisempaa kokkailla maan ruokia omassa kotikeittiössĂ€ kuin lĂ€hteĂ€ niitĂ€ nyt paikan pÀÀlle maistelemaan. EikĂ€ nyt puhuta tietenkÀÀn pelkĂ€stĂ€ koronasta. 

Muslimit ovat maassa enemmistönÀ, mikÀ lyö leimansa myös ruokakulttuuriin.

Historia Ranskan mandaattina nÀkyy myös syyrialaisessa keittiössÀ.

Amerikkalaiset pikaruokaketjut eivÀt ole vielÀ rantautuneet Syyriaan, sen sijaan sieltÀ jostain löytyy turkulainen Hesburger. Armeijan Syyrialaisnuorukaiset suorittavat 1,5 vuodessa. Syyriassa on ollut sotatila nyt 10 vuotta. Ja niin edelleen. Syyria, here we come.


Ruoka-asioihin:

Aika nopeasti Syyrian ruokajuttuja skannatessa tuli selvÀksi, ettÀ maan yksi perinteikkÀisimmistÀ ruuista on Kibbeh. Kibbeh on lihapulla, jonka ulkokuori on jauhettua lihaa tykötarpeineen ja sisÀosa on.....jauhettua lihaa tykötarpeineen. NÀmÀ kaksi eri lihamassaa ovat kuitenkin eri rakenteisia ja maustettu eri tavalla. VÀhÀn hirvitti ajatus jauhelihan tunkemisesta blenderiin, jota hienojakoisemman taikinaosuuden valmistus vaati, mutta eikun tulta pÀin. Suu auki, silmÀt kiinni ja blenderi pyörimÀÀn. LihansyöjÀn unelma, lihalla tÀytettyjÀ lihapullia, onko paremmasta kuultu. TÀmÀ lihatÀytteinen lihapallero uppopaistetaan öljyssÀ. ƥokràn (kiitos), sanois syyrialainen.

Lihapullien uppopaistaminen on uusi kokemus myös. 

Kibbehien kylkeen Muhammaraa eli paprikatahnaa, uunissapaahdetusta paprikasta sekÀ vielÀ tyypillistÀ syyrialaista Tabbouleh-salaattia. NÀillÀ evÀillÀ Syyrian tunnelmiin Suomen HÀmeen maakunnan HÀmeenlinnan lÀntisessÀ kaupunginosassa.


Ruuat ovat:

🍅Kibbeh

🍅 Muhammara

🍅Tabbouleh


Ainekset ruokiin löytyivÀt jÀlleen vaivattomasti lÀhikaupasta. Ainoastaan bulgur oli haettava isommasta marketista.

Taas oppi kokkaamisessa uutta. Jauhelihan VOI laittaa blenderiin. KyllÀ siitÀkin smoothie tulee vÀistÀmÀttÀ. EikÀ sen nÀkeminen erityisesti ilahduttanut.

Blenderi työnsi sÀhkönsinistÀ savua, kun liha pyöri masiinassa ja pullien tÀyttö ja muotoilu oli varsinainen via dolorosa. Aineita oli kappalemÀÀrÀisesti kolmessa sapuskassa kuin rivejÀ hemmotellun lapsen kirjeessÀ joulupukille. Liikaa. Paahdin saksanpÀhkinÀt, kun pannulla olis pitÀnyt sauhuta pinjansiemenet ja sitruunankuoriraaste oli menossa vÀÀrÀÀn ruokaan. Paino- ja tilavuusmitat resepteissÀ outoja. Niiden muuntamisessa saattoi olla pientÀ suurpiirteisyyttÀ. Erikoisin ja työlÀin kokkaus tÀhÀn mennessÀ. Syyrialainen ei ole keksinyt aivan yksinkertaisinta tapaa valmistaa lihapullia.

Kibbeh-lihapullia olisin silti halunnut tarjota naapurillemme, joka on ainoa syyrialainen tuttavamme. HÀn olisi voinut arvioida niiden aitouden. Oikeastaan olisin kaivannut hÀnen apuaan jo valmistusvaiheessa. Olisiko kielimuurimme ollut este. HÀn puhuu arabiaa ja huonosti suomea. Itse puhun hyvin kaksi sanaa arabiaa ja kokkailessa kiroilen monipuolisesti suomeksi.

Syyrialaisissa ruokajuomissa jÀimme jÀlleen lipomaan kuivia huulia. Alko ei tarjoile valikoimissaan yhtÀÀn syyrialaista juomaa. Tilasimme koti-Alkoon naapurimaa Libanonin punaviinin, joka saa edustaa tÀssÀ kattauksessa LÀhi-idÀn viinimakuja.

Taustalla soi syyrialainen radioasema Fuse.



Reseptit:

https://www.thespruceeats.com/easy-beginner-kibbeh-recipe-2355367

https://minimalistbaker.com/easy-muhammara-dip/

https://www.syriancooking.com/2010/10/07/tabouli-salad/


Soittolista:

http://www.fusefmsouria.com/


Blogi:

https://maapallokokkaus.blogspot.com/




















Comments