Maapallokokkaus/Mongolia 11/235 🌏🌎🌍đŸȘ

Mongoliassa asuu kolme miljoonaa ihmistĂ€ alueeltaan maailman toiseksi suurimmassa sisĂ€maavaltiossa. Maa on siis harvaanasuttua seutua. Kun mongoliailainen kohtaa toisen mongolialaisen, he harrastavat kamppailulajeja kuten judoa ja painia, jÀÀkiekkoakin pelataan. JÀÀhalleja ei maasta löydy. 

Talven -40 asteen pakkaset takaavat, ettÀ ulkojÀitÀ löytyy.

Kameleille pidetÀÀn kauneuskilpailuja. Ratsastus ja jousiammunta sekĂ€ kotkien kasvatus ovat suosittua. 

Sanotaan, ettÀ lapset oppivat Mongoliassa ratsastamaan ennen kÀvelemistÀ.

Mongoliassa on 13 hevosta yhtÀ ihmistÀ kohden.

Mongoliassa ei ole teitÀ, on vain suuntia. Monet tiet ovat pelkkiÀ renkaanuria. VÀlimatkoja mitataan tunneissa, ei kilometreissÀ.

Monet mongolit ovat paimentolaisia ja asuvat huopateltoissa, joiden paino on juuri sopiva kamelin kannettavaksi. Toinen kameli tarvitaanko kantamaan aurinkopaneeleja, televisiota, huonekaluja ja satelliittiantennia. Paimentolaiset elÀvÀt liikkuvaa elÀmÀÀ ja huopateltta varusteineen muuttaa paikkaa tuon tuosta.


Ruoka-asioihin:

Mongolian seitsemÀn oudointa ruokalajia-jutussa mainittiin mm kÀÀrmeennahkakeitto, vuohenpallit, kivikeitto ja kÀynyt hevosenmaito. NÀihin herkkumahdollisuuksiin emme tarttuneet vaan valitsimme suht syötÀvÀltÀ kuulostavan Khuushuur-lihapiirakan, joka sekin on hyvin perinteinen ruoka Mongoliassa. Se on mongolialaisten versio naapurimaa Kiinan dumplingeista.

HeinÀkuussa vietetÀÀn Naadam-festivaaleja, joilla tÀrkein ruokalaji on juuri Khuushuur, tuo öljyssÀ friteerattu herkku.

Mongoliassa evÀÀt ovat elĂ€inperĂ€isiĂ€, lihaa ja sisĂ€elimiĂ€, silmiĂ€, aivoja. Kasviksia ei karuissa oloissa paljoa kasvateta eikĂ€ kasva. 

Khuushuurejapa sitten valmistamaan. Onnistuuko reunojen rypytys yhtÀ hienosti kun youtube-videoilla?


Ruuat ovat:

🍅 Khuushuur

🍅 mongolialainen porkkanasalaatti


Mongolit tislaavat kamelimaidosta pontikkaa, arkhia. Jos menet Mongoliaan, nosta juoma oikealla kĂ€dellĂ€ Ă€lĂ€kĂ€ kosketa kenenkÀÀn pÀÀtĂ€. 

Ps. TiedÀtkö miten mongolialainen teurastaa vuohen? HÀn viiltÀÀ vuoheen aukon, työntÀÀ kÀtensÀ vuohen sisÀÀn, puristaa verisuonesta sydÀmen lÀheltÀ ja vuohi on kuollut ennenkuin ehtii miettiÀ kissaa. Viiden minuutin kuluttua vuohi on paloteltuna lihoiksi. Simple as that. Tuoretta lihaa.


Taustatutkimushommina katsottiin dokumentti ”Silkkitie 30 pĂ€ivĂ€ssĂ€” Mongolia-jakso, joka oli taattua Ville Haapasaloa, mutta ei saanut kĂ€ttelyssĂ€ tilaamaan lentoa Ulan Batoriin. Jaksossa nĂ€htiin mm. mongolialainen kaksikielinen hevosenpÀÀviulu ja pohdittiin Tsingis Khanin roolia Mongolian historiassa.

Ruuan mausta mainitsen nyt ekaa kertaa, ettÀ tÀmÀ setti vei kielen mennessÀÀn, vaikka aineet olivat etukÀteen ajatellen vaatimattomat. NÀissÀ ruuissa tuli todellakin todistettua, ettÀ ns. köyhÀllÀkin on varaa gourmet-ruokaan. Vaivaa pitÀÀ tosin vÀhÀn nÀhdÀ. Porkkanasalaatti ja sen kastike olivat dinnerin musta hevonen. Jatkoon koko setti.


HevosenpÀÀviulu soi myös kokkauksen taustalla spotifysta.


Bajarsla Mongolia. Thanks, Kiitos 👍


Reseptit:


https://www.youtube.com/watch?v=2R1VATyBnC0

https://meander.co.nz/khuushuur-in-mongolia/

https://www.youtube.com/watch?v=Xe63rgyoxDY

http://globaltableadventure.com/recipe/mongolian-carrot-salad-w-poll/


Soittolista:

https://open.spotify.com/user/1218062855/playlist/7mvyWgsmJVVDp2pTXzUJN5?si=8ETL93qHTC2ag1biHPbRKA


Blogi:

https://maapallokokkaus.blogspot.com/
















Comments