Sitten pÀÀstiin EtelÀ-Amerikkaan. Suriname on mantereen pienin valtio, noin 500 000 asukasta. Virallinen kieli hollanti, mutta puhutuin kieli on kreoli ja puolet kansasta on aasialais/intialaistaustaisia. Maasta puolet on sademetsÀÀ, pohjoista rajaa Atlantin valtameri, ilmasto trooppinen. Suurimmassa osassa maata sÀhkön ja juomaveden saatavuus on huono ja viemÀröinti puutteellinen.
PienestÀ maasta löytyy yksi olympiavoittaja, Anthony Nesty, joka voitti 100 metrin perhosuinnin vuonna 1988.
Kun Suriname itsenÀistyi vuonna 1975, kolmannes maan asukkaista siirtyi asumaan Hollantiin. EipÀ mikÀÀn ihme siis, ettÀ Amsterdamissa kÀydessÀ törmÀsimmekin surinamelaisiin ravintoloihin.
Ruoka-asioihin:
Ruuan valinnan teki vaikeaksi se, ettĂ€ Suriname on pieni maa ja lisĂ€vaikeutta toi se, ettĂ€ ruokakulttuuria ”sotkee” aasialainen perimĂ€ ja sitten ollaankin taas jo Nasi Gorengin varjossa. Miten löytÀÀ todella Surinamelainen ruoka?
Pom. YhdeksĂ€n kymmenestĂ€ surinamilaisesta sanoo sen lempiruuakseen. Surinamessa on sanonta ”Without Pom, there is no birthday” eli ei juhlia ilman pomia.
Kun oma kĂ€sityönopettajani jaksoi aikanaan toistaa sankaritarinaansa siitĂ€, miten hĂ€nestĂ€ tuli suvun suosituin miniĂ€ korjaamalla appensa paidan reikiĂ€ niin toisaalla Surinamessa miniĂ€n ja vaimon ”laatu” mitataan vielĂ€ yhĂ€kin sillĂ€, kuinka hyvĂ€n pomin hĂ€n valmistaa. MitĂ€hĂ€n nĂ€illĂ€ testeillĂ€ selviÀÀ? Taitava miniĂ€ vai luonnevikainen anoppi?
Pom on sapuska, jossa alla on mausteinen kanasoosi ja pÀÀllÀ (tÀssÀ tapauksessa) perunaraastegratiini. Surinamessa perunan virkaa tekee juurikasvi nimeltÀ pomtajer.
JÀlkiruuaksi kokeillaan perinteistÀ surinamelaista bojo-kakkua.
Ruuat ovat:
đ Pom
đ Bojo-kakku
Surinamen ruuissa oli jonkunverran sovellettavaa aineiden suhteen. EnsimmÀinen haaste oli piccalilli, joka on jonkun sortin mausteena kÀytetty sinappinen vihannessoosi. Wikipedia kertoi mitÀ se pitÀÀ sisÀllÀÀn ja se korvattiin coctailkurkulla, valkosipulilla, kurkumalla ja sinapilla. Pomin pomtajer-juurikasvi neuvottiin korvaamaan perunalla. Surinamessa peruna oli aiemmin tuontitavaraa ja he kÀyttivÀt enemmÀn tÀtÀ omassa maassa kasvavaa juurikasvia pomtajeria. Pomiin tuli myös kookossokeria, joka oli itselle ihan uusi hankinta kuiva-ainekaappiin. Internet kertoo, ettÀ se on maailman ekologisimmaksi makeuttajaksi tituleerattu luonnollinen makeuttaja, joka antaa karamellisen paahteisen maun. Ookoo. Olihan sitÀ kokeiltava ja jos kaiken lÀhtee korvaamaan jollain muulla liekö ruoka enÀÀ mitÀ piti.
Kakun maniokkijauhot jouduttiin korvaamaan mantelijauholla. Maniokkijauhoja ei meidÀn kaupan tÀdillÀ ollut hyllyssÀÀn. Tiesitkö, ettÀ maniokki saattaa kehittÀÀ tappavaa syanidia jos sen valmistaa vÀÀrin? EhkÀ mantelijauho oli sittenkin turvallisempi valinta kakkuun.
Kokkauksen taustalla soi surinamelainen kasekomusiikki. Taustahommiksi katseltiin ruoka-aiheisia youtube-videoita Surinamesta. Oijoi niitĂ€ paikallisia ruokamarkkinoita. Sinne đ
Obrigado, Suriname. Thanks, Kiitos đ
Reseptit:
https://blog.arousingappetites.com/pom-surinamese-chicken-pomtajer-potato-root-vegetable-casserole/
https://tyitelle.wordpress.com/2020/02/04/food-the-surinamese-bojo-cake/
Soittolista:
https://open.spotify.com/user/1110742677/playlist/1ZUCWF3z9ifTCmXyn8cZnO?si=mUNIinONSpWoC5H-w0agig
Blogi:
https://maapallokokkaus.blogspot.com/
Comments
Post a Comment