Maapallokokkaus/Suriname. 12/235 🌏🌎🌍đŸȘ

Sitten pÀÀstiin EtelĂ€-Amerikkaan. Suriname on mantereen pienin valtio, noin 500 000 asukasta. Virallinen kieli hollanti, mutta puhutuin kieli on kreoli ja puolet kansasta on aasialais/intialaistaustaisia. Maasta puolet on sademetsÀÀ, pohjoista rajaa Atlantin valtameri, ilmasto trooppinen. Suurimmassa osassa maata sĂ€hkön ja juomaveden saatavuus on huono ja viemĂ€röinti puutteellinen. 

PienestÀ maasta löytyy yksi olympiavoittaja, Anthony Nesty, joka voitti 100 metrin perhosuinnin vuonna 1988.

Kun Suriname itsenĂ€istyi vuonna 1975, kolmannes maan asukkaista siirtyi asumaan Hollantiin. EipĂ€ mikÀÀn ihme siis, ettĂ€ Amsterdamissa kĂ€ydessĂ€ törmĂ€simmekin surinamelaisiin ravintoloihin. 


Ruoka-asioihin:

Ruuan valinnan teki vaikeaksi se, ettĂ€ Suriname on pieni maa ja lisĂ€vaikeutta toi se, ettĂ€ ruokakulttuuria ”sotkee” aasialainen perimĂ€ ja sitten ollaankin taas jo Nasi Gorengin varjossa. Miten löytÀÀ todella Surinamelainen ruoka?

Pom. YhdeksĂ€n kymmenestĂ€ surinamilaisesta sanoo sen lempiruuakseen. Surinamessa on sanonta ”Without Pom, there is no birthday” eli ei juhlia ilman pomia. 

Kun oma kĂ€sityönopettajani jaksoi aikanaan toistaa sankaritarinaansa siitĂ€, miten hĂ€nestĂ€ tuli suvun suosituin miniĂ€ korjaamalla appensa paidan reikiĂ€ niin toisaalla Surinamessa miniĂ€n ja vaimon ”laatu” mitataan vielĂ€ yhĂ€kin sillĂ€, kuinka hyvĂ€n pomin hĂ€n valmistaa. MitĂ€hĂ€n nĂ€illĂ€ testeillĂ€ selviÀÀ? Taitava miniĂ€ vai luonnevikainen anoppi?

Pom on sapuska, jossa alla on mausteinen kanasoosi ja pÀÀllÀ (tÀssÀ tapauksessa) perunaraastegratiini. Surinamessa perunan virkaa tekee juurikasvi nimeltÀ pomtajer.

JÀlkiruuaksi kokeillaan perinteistÀ surinamelaista bojo-kakkua.


Ruuat ovat:

🍅 Pom

🍅 Bojo-kakku


Surinamen ruuissa oli jonkunverran sovellettavaa aineiden suhteen. EnsimmĂ€inen haaste oli piccalilli, joka on jonkun sortin mausteena kĂ€ytetty sinappinen vihannessoosi. Wikipedia kertoi mitĂ€ se pitÀÀ sisĂ€llÀÀn ja se korvattiin coctailkurkulla,  valkosipulilla, kurkumalla ja sinapilla. Pomin pomtajer-juurikasvi neuvottiin korvaamaan perunalla. Surinamessa peruna oli aiemmin tuontitavaraa ja he kĂ€yttivĂ€t enemmĂ€n tĂ€tĂ€ omassa maassa kasvavaa juurikasvia pomtajeria. Pomiin tuli myös kookossokeria, joka oli itselle ihan uusi hankinta kuiva-ainekaappiin. Internet kertoo, ettĂ€ se on maailman ekologisimmaksi makeuttajaksi tituleerattu luonnollinen makeuttaja, joka antaa karamellisen paahteisen maun. Ookoo. Olihan sitĂ€ kokeiltava ja jos kaiken lĂ€htee korvaamaan jollain muulla liekö ruoka enÀÀ mitĂ€ piti. 

Kakun maniokkijauhot jouduttiin korvaamaan mantelijauholla. Maniokkijauhoja ei meidÀn kaupan tÀdillÀ ollut hyllyssÀÀn. Tiesitkö, ettÀ maniokki saattaa kehittÀÀ tappavaa syanidia jos sen valmistaa vÀÀrin? EhkÀ mantelijauho oli sittenkin turvallisempi valinta kakkuun.


Kokkauksen taustalla soi surinamelainen kasekomusiikki. Taustahommiksi katseltiin ruoka-aiheisia youtube-videoita Surinamesta. Oijoi niitĂ€ paikallisia ruokamarkkinoita. Sinne 👍


Obrigado, Suriname. Thanks, Kiitos 👍


Reseptit:

https://blog.arousingappetites.com/pom-surinamese-chicken-pomtajer-potato-root-vegetable-casserole/

https://tyitelle.wordpress.com/2020/02/04/food-the-surinamese-bojo-cake/


Soittolista:

https://open.spotify.com/user/1110742677/playlist/1ZUCWF3z9ifTCmXyn8cZnO?si=mUNIinONSpWoC5H-w0agig


Blogi:

https://maapallokokkaus.blogspot.com/

























Comments