Maapallokokkaus/Uganda 13/235 🌏🌎🌍đŸȘ

KeskellÀ Afrikkaa ollaan. Ugandassa on 44 miljoonaa asukasta vuorigorillojen, leijonien, virtahepojen ja puhveleiden kanssa. Maa, jossa asui Idi Amin ja jossa homoseksuaalisuus on kielletty. EpÀluotettava sÀhkönjakelu on suuri este talouden kehittymiselle. Junaliikenne on lakkautettu matkustajaliikenteen osalta. KÀnnykÀt ladataan aurinkoenergialla ja sosiaalisen median kÀytöstÀ maksetaan vero. Lupa-asiat hoituvat maassa nÀppÀrimmin lahjomalla ja nainen synnyttÀÀ keskinmÀÀrin 4,7 lasta, mutta polkupyörÀllÀ naiset eivÀt tÀssÀ maassa aja. EnsimmÀinen lapsi saadaan 14-16 vuoden iÀssÀ. Ugandassa kÀytetÀÀn eniten maailmassa alkoholia. Vaikka uskontojakin harrastetaan, 80 prosenttia vÀestöstÀ uskoo myös noituuteen ja noitien neuvoja kysytÀÀn muulloinkin kun pÀÀsiÀisenÀ.

Ugandan sademetsÀssÀ kuvattiin ensimmÀiset Johnny Weissmullerin Tarzan-elokuvat. TÀmmösestÀ maasta on kysymys.


Ruoka-asioihin:

Ugandassa voi saada Rolexin edullisesti. Mutta se ei ole kello. Se on ugandalainen katuruoka. Rolex (rolex = rolled eggs) eli sipulilla, tomaatilla ja paprikalla maustettu munakas kÀÀrittynĂ€ ohueen paistettuun chapati-leipÀÀn rullaksi ja tĂ€ytteenĂ€ voi olla myös lihaa. TĂ€mĂ€ ruoka mainittiin kaikilla netistĂ€ löytyvistĂ€ ugandalaisen ruuan listoilla, joten sitten sitĂ€ valmistamaan. Chapati-leipĂ€, joka muistuttaa fajitaslĂ€ttyĂ€, valmistetaan itse paistinpannulla paistaen. 

JĂ€lkiruuaksi kokeiluun Kabalagala eli ugandalaiset rasvassa uppopaistetut banaanipannukakut.

Ugandalaiset arvostavat ruokaa ja siellÀ on tÀysin ok sanoa naiselle(kin), ettÀ sÀ ole lihonut tai ettÀ sÀ olet lÀski. Se ei ole kiusaamista, koska Afrikassa naisen kuuluu olla miestÀ isompi. NÀitÀ kulttuurieroja tÀmÀ tÀmmönenkin.

Oletko muuten kuullut, ettÀ ugandalainen ei tee muusia perunoista vaan vihreistÀ banaaneista?



Ruuat ovat:

🍅 Rolex

🍅 Kabalagala


Rolex ja kabalagala syntyivÀt hyvin tavanomaisista aineksista, joten tarveaineiden hankintaongelmia ei nyt ollut minkÀÀnlaisia. Koska ugandalaiset juovat kaiken kÀsiinsÀ saamansa alkoholin (19 litraa puhtaaksi alkoholiksi muunnettua alkoholia vuodessa per aikuishlö) ei sitÀ tietenkÀÀn Alkoon asti ajaudu. Paikan pÀÀllÀ ugandalaiset tislailevat giniÀ vÀhÀn kaikesta, mitÀ maassa kasvaa mm banaaneista, maniokista, hirssistÀ, sokeriruokokin kÀy.

Uganda on myös Kahvintuottaja. Ylen artikkeli kertoo siitÀ nÀin:

”Omiin tarkoituksiin sitĂ€ ei viljellĂ€. Vain puolet haastateltavista edes tiesi, ettĂ€ Ugandasta maailmalle lĂ€htevistĂ€ kahvipavuista tehdÀÀn juomaa.

Useat sanoivat luulleensa, ettĂ€ kahvista tehdÀÀn leipÀÀ tai lÀÀkkeitĂ€. Yksi tavallinen vastaus oli, ettĂ€ kahvia varmaan kĂ€ytetÀÀn aseteollisuudessa.”

Kun me nautimme kupillisen ugandalaista kahvia Vallilan paahtimossa, paikallinen viljelijÀ saa siitÀ noin 2 senttiÀ.


Taustahommina katsottiin youtube-videoita rolexin ja kabalagalan valmistamisesta. 

Kuunneltiin myös podcast Ugandan ihmishirviö Idi Aminista. Tiesitkö, ettÀ hÀn diggasi Tom & JerrystÀ?

Kokkauksen ja ruokailun taustamusiikkina soi Ugandan hits 2021-soittolista.


Thanks Uganda. Kiitos 👍


Reseptit:

https://www.youtube.com/watch?v=c0wZQlH42qU

https://www.youtube.com/watch?v=JlcZn6FT3r4


Soittolistat ja podcastit:

https://open.spotify.com/user/11137435573/playlist/4vPnLg3YMHZl9keKWAS6Jz?si=dZeObHDeTvSTjCQLIkrCXw

https://areena.yle.fi/1-4029233?utm_medium=social&utm_campaign=areena-ios-share


Blogi:

https://maapallokokkaus.blogspot.com/




























Comments