Maapallokokkaus/BrittilĂ€iset neitsytsaaret 14/235 🌏🌎🌍đŸȘ

Karibialle sitten. BrittilÀiset neitsysaaret on Kuuban ja Haitin alapuolella kartalta suurennuslasilla löytyvÀ kÀrpÀsenkakan kokoinen maaplÀntti, jolla asuu 31 000 ihmistÀ ja hekin levittÀytyneenÀ usealle eri saarelle. SaariryhmÀ koostuu (kai noin) 36 saaresta, joista yli 20 on asumattomia.

Maan talous perustuu matkailuun ja finanssitoimintaan. Maassa on 417 000 yritystÀ eli noin 18 yritystÀ per asukas. Suurin osa lapsista oppii purjehtimaan jo varhain ja saarilla on 425 rekisteröitynyttÀ jalkapallon pelaajaa, joten kyllÀ siellÀkin hyvÀt pelit saadaan aikaiseksi kunhan osuvat samalle saarelle pelailemaan.


Ruoka-asioihin:

Saarten perinneruokiin kuuluvat mm. maissijauhosta leivotut rieskat eli johnnycaket, herneet, riisi, tuore- ja suolakala, lampaan- ja vuohenliha, bataatit ja keittobanaanit sekĂ€ monenlaiset keitot sekĂ€ luonnollisesti merenelĂ€vĂ€t.  Ruoka on voimakkaasti maustettua ja keitoissa on mykyjĂ€.

TĂ€stĂ€ sitten vaan valitsemaan. 

Ruuiksi valikoituivat pannulla paistettavat rapukakut katkarapukastikkella (tĂ„rta pĂ„ tĂ„rta?) ja jĂ€lkiruuaksi neitsytsaarelainen limepiirakka, joka on vĂ€hĂ€n samantapainen kun vanha kunnon key lime pie, mutta tĂ€ssĂ€ versiossa paistetaan pÀÀlle vielĂ€ marenkia. Hauska uusi idea kakussa oli, ettĂ€ keksimurupohja tehtiin vohveleista. Ruuan aluksi pÀÀtettiin sekotella brittilĂ€isillĂ€ neitsytsaarilla paljon nautittavaa ikonista painkiller-coctailia, paikallisten buranaa, 

joka tuo auringon, eksotiikan, ilon ja vĂ€rin sadekuuroiseen, koronankourissa kĂ€rvistelevÀÀn, toukokuiseen HĂ€meenlinnaan. Kun maapallokokkaajat aloittelivat koulutaivaltansa tahoillansa 1970-luvulla rĂ€ntĂ€isessĂ€ HĂ€meessĂ€ ja loskaisessa Satakunnassa, Daphne Henderson kehitteli Painkiller-coctailin helpottamaan brittilĂ€isten neitsytsaarten hellettĂ€ Soggy Dollar Barissa Jost Van Dyke saarella. Baariin ei aiemmin mennyt ollenkaan tietĂ€ ja saapuminen tapahtui ankkuroiduista veneistĂ€ uiden. Siksi baarin kassassa oli vain mĂ€rkiĂ€ seteleitĂ€. Baari minun makuuni, ei tietĂ€, ei huolta ajokunnosta 👍

Painkiller saa sut sivelemÀÀn aurinkorasvaa olkapÀihin jopa sateisessa HÀmeenlinnassa.


Ruuat ovat:

🍅 Painkiller cocktail

🍅 Rapukakut katkarapukastikkeella

🍅 Neitsytsaarelainen limepiirakka


NĂ€issĂ€ ruuissa ei törmĂ€tty sen kummempiin aineksiin, mutta limepiirakan marenkiin olisi kuulunut ”cream of tartar”. SitĂ€ ei lĂ€hdetty metsĂ€stĂ€mÀÀn, vaikka sen saanti nimellĂ€ ”viinikivi” onkin jostain Suomessakin mahdollista. Aineen missio on parantaa marengin koostumusta, mutta siitĂ€ nyt tingittiin. Oletteko kĂ€yttĂ€neet?

Rapukastikkeeseen olisi kuulunut keitellÀ ravun kuoria, mutta ne korvattiin katkaravuilla. Kai maku on sama.

Ps. Tuntuu hölmöltĂ€ ostaa puolen litran pullo sherryĂ€, kun sitĂ€ tarvitaan kaksi teelusikallista 🙄

PĂ€ivĂ€n ajan taustalla soi ”Virgin Islands Soca Music”-soittolista. Socamusikki on Caribialaista Soul of calypso-tyylistĂ€ rytmimusiikkia.


Thanks British Virgin Islands BVI,  Kiitos 👍


Reseptit:

https://www.cruisingworld.com/story/how-to/bvi-painkiller-cocktail-recipe/

http://travelbystove.palfreymedia.com/british-virgin-islands-recipes-crab-cakes-with-shrimp-sauce.asp?m=1

http://travelbystove.palfreymedia.com/british-virgin-islands-recipes-fresh-lime-pie.asp?m=1

https://www.food.com/recipe/caribbean-seasoning-371317


Soittolista:

https://open.spotify.com/user/jparrismusic/playlist/1H2Imvxe0dZnCbFUGr8Fif?si=uZ58vUJAQ7ytjmUeZuGB-A


Blogi:

https://maapallokokkaus.blogspot.com/


























Comments