Maapallokokkaus/Niue. 15/235 🌏🌎🌍🪐

Maapallokokkaus/Niue. 15/235 🌏🌎🌍🪐


Niue. Kun arvontaohjelma antoi Niuen ruudulle, tuli ekana mieleen, että varmaan joku kirjainten konvertointiongelma kohdannut maan nimeä siirrettäessä exelistä tietokantaan. Mutta ei. Niue on Etelä-Amerikan ja Australian välissä Tyynellämerellä sijaitseva saarivaltio, jossa on 1618 asukasta. Täällä ei taida pyöriä maan sisäistä jalkapalloliigaa. Maapallon kolmanneksi pienin maa asukasluvultaan. Saaren nisäkkäitä ovat mm. rotta ja hedelmälepakko. Papukaijojakin löytyy.

Nykyisin Niueen voi matkustaa Länsi-Samoan kautta, mutta vuonna 1774, kun kapteeni Cook yritti rantautua saarelle, saaren asukkaat kivittivät vierailijaa niin kauan, että hän seilasi pois horisonttiin. Nykyisin saari on vieraanvaraisempi ja siellä todentotta on muutamia hotellejakin.

Niuen pikkuruinen saari on pienestä koostaan huolimatta merkittävä yhdessä asiassa, nimittäin numismaatikoiden keskuudessa. Pieni saarivaltio valmistaa kolikoita erilaisilla teemoilla mm Disney-aiheilla ja ovatpa he keksineet painaa kolikon Paavo Nurmestakin. Nämä kolikot ovat hyvin haluttua kamaa kolikkokeräilijöiden piireissä. Huuto.net näyttää myyvän Niuen saarelta peräisin olevaa Paavokolikkoa esim 12 euron hintaan.


Ruoka-asioihin:

Hankalaksi meni sikäli, että kun ennen tätä on googlettanut maita ja ruokia, tulee yleensä listoja tyyliin ”30 foods you have to taste”. Niuelta tulee lista ”Seven foods you can eat in Niue”.  Pahaenteistä. Näistäkin on paha lähteä kokkailemaan, kun neljä viidestä ruuan aineksesta on jotain, josta et ole kansakoulun biologiantunnilla kuullutkaan. Taro? Powpow? Kumara? Cassava? Leipähedelmä (bread fruit)?

Saarella syödään paljon kasviksia, hedelmiä ja mereneläviä. Ensin innostuttiin kookosravusta, kunnes tajuttiin, että se on rapulaji eikä kookoksella maustettu rapu. Lopulta löytyi Tyynenmeren alueella syötävä raaka kala eli paikallinen versio chevichestä, joka maustetaan raikkaasti limellä, chilillä ja kookoksella. Jospa tämä. Tämä toistuu Niuen ravintoloiden listoilla. Kyllä, Niuella on ravintoloita. 

Ruokalaji mainitaan vähän eri nimillä eri seudun saarilla mm. Ota ika tai Ika mata, mutta kyseessä on kuitenkin kookosmaidossa ja limessä raakakypsytetty kala vähän eri höysteillä.

Tätä ruokalajia kehotetaan syömään netistä löytyvän ”22 things to do in Niue”-listan kohdassa 11:

 11. Try the Niuean go-to hangover cure of raw fish (with lime juice, fresh coconut milk, diced tomatoes, capsicum, cucumber and spring onion)

Jälkiruuaksi tuoreesta ananaksesta valmistettu piirakka, jonka päälle tulee kermavaahtoa ja pähkinöitä. Tästäkin vähän eri reseptiversioita löytyi riippuen millä Tyynenmeren saarella piirakkaa leivotaan.


Ruuat ovat:

🍅Ota ika (tai) Ika mata eli Tyynenmeren alueen kalakookos-cheviche

🍅 Pie fala eli Ananaspiirakka


Musiikkina taustalla soi Payly Fuemana OMC-yhtyeestä. Paylykin on vain puoliksi Niuelainen, mutta ainoa, jonka löysimme. Intrnetradiota ei löytynyt ja paikallinen musiikki oli kortilla. Nieueen on valmistettu Kalaga-nimistä olutta saaren ulkopuolella, mutta tyydyimme valitsemaan raikkaan sitruunaisia oluita citymarketin hyllyltä niuelaisoluiden saatavuusongelmien takia.


Tässä vaiheessa (15. maa) maapallokokkausta alkaa poistua pelko siitä, etteikö materiaalia ja reseptejä jostain maasta löytyisi. Reseptejä löytyy nettisivuilta, youtubesta, instagram ja pinterest on hyviä lähteitä myös. Enemmän vaivaksi tullee juuri se, että eksoottisia tarveaineita ei ole saatavilla eikä sapuska välttämättä enää muistuta originaalia jos kolme neljästä aineesta korvataan perunalla tai jätetään kokonaan pois. Mutta so far so good, sano entinenkin nainen ja eipä huolehdita tulevista kattauksista. Maa kerrallaan. Paljon on jo maapallo avautunut ja ruokapuolelta tullut eteen uusia käytäntöjä, jotka jotkut ovat jääneet ihan käyttöönkin. Matka jatkuu.


Thanks Niue. Kiitos 👍


Reseptit:

https://www.youtube.com/watch?v=U85IMjmcP98

https://www.thecoconet.tv/coco-cookbook/coco-cooking/timenas-pineapple-pie/Soittolista:Blogi:

https://maapallokokkaus.blogspot.com/Comments