Maapallokokkaus/Niue. 15/235 🌏🌎🌍đŸȘ

Maapallokokkaus/Niue. 15/235 🌏🌎🌍đŸȘ


Niue. Kun arvontaohjelma antoi Niuen ruudulle, tuli ekana mieleen, ettÀ varmaan joku kirjainten konvertointiongelma kohdannut maan nimeÀ siirrettÀessÀ exelistÀ tietokantaan. Mutta ei. Niue on EtelÀ-Amerikan ja Australian vÀlissÀ TyynellÀmerellÀ sijaitseva saarivaltio, jossa on 1618 asukasta. TÀÀllÀ ei taida pyöriÀ maan sisÀistÀ jalkapalloliigaa. Maapallon kolmanneksi pienin maa asukasluvultaan. Saaren nisÀkkÀitÀ ovat mm. rotta ja hedelmÀlepakko. Papukaijojakin löytyy.

Nykyisin Niueen voi matkustaa LÀnsi-Samoan kautta, mutta vuonna 1774, kun kapteeni Cook yritti rantautua saarelle, saaren asukkaat kivittivÀt vierailijaa niin kauan, ettÀ hÀn seilasi pois horisonttiin. Nykyisin saari on vieraanvaraisempi ja siellÀ todentotta on muutamia hotellejakin.

Niuen pikkuruinen saari on pienestÀ koostaan huolimatta merkittÀvÀ yhdessÀ asiassa, nimittÀin numismaatikoiden keskuudessa. Pieni saarivaltio valmistaa kolikoita erilaisilla teemoilla mm Disney-aiheilla ja ovatpa he keksineet painaa kolikon Paavo Nurmestakin. NÀmÀ kolikot ovat hyvin haluttua kamaa kolikkokerÀilijöiden piireissÀ. Huuto.net nÀyttÀÀ myyvÀn Niuen saarelta perÀisin olevaa Paavokolikkoa esim 12 euron hintaan.


Ruoka-asioihin:

Hankalaksi meni sikĂ€li, ettĂ€ kun ennen tĂ€tĂ€ on googlettanut maita ja ruokia, tulee yleensĂ€ listoja tyyliin ”30 foods you have to taste”. Niuelta tulee lista ”Seven foods you can eat in Niue”.  PahaenteistĂ€. NĂ€istĂ€kin on paha lĂ€hteĂ€ kokkailemaan, kun neljĂ€ viidestĂ€ ruuan aineksesta on jotain, josta et ole kansakoulun biologiantunnilla kuullutkaan. Taro? Powpow? Kumara? Cassava? LeipĂ€hedelmĂ€ (bread fruit)?

Saarella syödÀÀn paljon kasviksia, hedelmiĂ€ ja merenelĂ€viĂ€. Ensin innostuttiin kookosravusta, kunnes tajuttiin, ettĂ€ se on rapulaji eikĂ€ kookoksella maustettu rapu. Lopulta löytyi Tyynenmeren alueella syötĂ€vĂ€ raaka kala eli paikallinen versio chevichestĂ€, joka maustetaan raikkaasti limellĂ€, chilillĂ€ ja kookoksella. Jospa tĂ€mĂ€. TĂ€mĂ€ toistuu Niuen ravintoloiden listoilla. KyllĂ€, Niuella on ravintoloita. 

Ruokalaji mainitaan vÀhÀn eri nimillÀ eri seudun saarilla mm. Ota ika tai Ika mata, mutta kyseessÀ on kuitenkin kookosmaidossa ja limessÀ raakakypsytetty kala vÀhÀn eri höysteillÀ.

TĂ€tĂ€ ruokalajia kehotetaan syömÀÀn netistĂ€ löytyvĂ€n ”22 things to do in Niue”-listan kohdassa 11:

 11. Try the Niuean go-to hangover cure of raw fish (with lime juice, fresh coconut milk, diced tomatoes, capsicum, cucumber and spring onion)

JÀlkiruuaksi tuoreesta ananaksesta valmistettu piirakka, jonka pÀÀlle tulee kermavaahtoa ja pÀhkinöitÀ. TÀstÀkin vÀhÀn eri reseptiversioita löytyi riippuen millÀ Tyynenmeren saarella piirakkaa leivotaan.


Ruuat ovat:

🍅Ota ika (tai) Ika mata eli Tyynenmeren alueen kalakookos-cheviche

🍅 Pie fala eli Ananaspiirakka


Musiikkina taustalla soi Payly Fuemana OMC-yhtyeestÀ. Paylykin on vain puoliksi Niuelainen, mutta ainoa, jonka löysimme. Intrnetradiota ei löytynyt ja paikallinen musiikki oli kortilla. Nieueen on valmistettu Kalaga-nimistÀ olutta saaren ulkopuolella, mutta tyydyimme valitsemaan raikkaan sitruunaisia oluita citymarketin hyllyltÀ niuelaisoluiden saatavuusongelmien takia.


TÀssÀ vaiheessa (15. maa) maapallokokkausta alkaa poistua pelko siitÀ, etteikö materiaalia ja reseptejÀ jostain maasta löytyisi. ReseptejÀ löytyy nettisivuilta, youtubesta, instagram ja pinterest on hyviÀ lÀhteitÀ myös. EnemmÀn vaivaksi tullee juuri se, ettÀ eksoottisia tarveaineita ei ole saatavilla eikÀ sapuska vÀlttÀmÀttÀ enÀÀ muistuta originaalia jos kolme neljÀstÀ aineesta korvataan perunalla tai jÀtetÀÀn kokonaan pois. Mutta so far so good, sano entinenkin nainen ja eipÀ huolehdita tulevista kattauksista. Maa kerrallaan. Paljon on jo maapallo avautunut ja ruokapuolelta tullut eteen uusia kÀytÀntöjÀ, jotka jotkut ovat jÀÀneet ihan kÀyttöönkin. Matka jatkuu.


Thanks Niue. Kiitos 👍


Reseptit:

https://www.youtube.com/watch?v=U85IMjmcP98

https://www.thecoconet.tv/coco-cookbook/coco-cooking/timenas-pineapple-pie/



Soittolista:



Blogi:

https://maapallokokkaus.blogspot.com/



















Comments