Maapallokokkaus/Swazimaa. 16/235 🌏🌎🌍đŸȘ

Swazimaa eli Eswatinin kuningaskunta, miljoona asukasta sisĂ€-Afrikassa. Seeproja, virtahepoja, antilooppeja, kirahveja, nĂ€itĂ€ kaikkia kĂ€yskentelee Swazimaassa. Vaikka itselle Swazimaa on uusi, on siellĂ€ ollut asutusta jo kivikaudella ja vanhimmat kalliomaalaukset on maalattu jo 25 000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Maassa on ollut jos jonkinmoista brittilĂ€istĂ€ parlamenttihuonetta ja hallitusta, mutta vuonna 1973 kuningas Sobhutza II lakkautti kaikenmaailman puolueet ja muut turhat rakenteet ja kasasi itselleen pÀÀosin kaiken vallan ja pÀÀtöksenteon. Valtaansa hĂ€n kĂ€ytti mm vuonna 2018 muuttamalla omin pĂ€in maan nimeksi eSwatini. 

Kansan mielestÀ kuninkaan pitÀisi keskittyÀ tÀrkeimpiin asioihin, mutta kuninkaan mielestÀ maan vanha nimi sekoitettiin liian helposti Sveitsiin.

Siihen taisivat mahdollisuudet sekoontua Sveitsiin sitten loppuakin:

Maassa 80% on jonkunsortin viljelijöitĂ€ ja suuri osa heistĂ€ kasvattaa maissia. 69 prosenttia vĂ€estöstĂ€ elÀÀ köyhyysrajan alapuolella eikĂ€ köyhyys Swazimaassa tarkoita sitĂ€, ettei sulla ole varaa viedĂ€ perhettĂ€ jouluna Kanarialle. Swazimaassa on eniten maapallolla HIV:iĂ€. 26 prosenttia kansasta on HIV-positiivisia. Miesten elinajanodote on 56 vuotta. AIDS-kuolemien takia maassa on jopa 100 000 orpoa lasta, joista vaikkapa 12-vuotias voi toimia perheen pÀÀnĂ€ nuoremmille sisaruksilleen. 

Ratkaisuksi ongelmiin Eswatinissa esitetÀÀn teini-ikĂ€isten panemista vankilaan, jotta nĂ€mĂ€ eivĂ€t harrastaisi seksiĂ€. Sopiva rangaistuksen pituus olisi vuosi vankeutta, kertoo uutistoimisto AFP. KĂ€ytĂ€nnön uskotaan ratkaisevan myös ongelman teiniraskauksista. RiittÀÀkö vuosi, kysyy nimimerkki ”epĂ€luuloinen” KullervontieltĂ€.

Swazimaalainen pukeutuu vÀrikkÀÀsti ja hÀnellÀ on usein mehilÀiskekokampaus.

NykyisellÀ kuningas Mswati III:lla on muuten 15 vaimoa, joten kyllÀ hÀnellekin varmaan neuvoja annetaan, vaikka itsevaltias onkin. Vaimeana naistenmiehenÀ tunnetun Mswatin isÀllÀ Sobhuzalla sensijaan oli 125 vaimoa. Mswati III:kin valitsee kuitenkin uuden vaimon vuosittain jÀrjestettÀvÀssÀ juhlassa, jossa neitsyiksi tiedetyt tytöt tanssivat kuninkaan edessÀ rinnat paljaina. Paikallinen Tinder-versio.

TĂ€llainen maa, tĂ€llainen kansa. Metoo-liike ei ole vielĂ€ aivan saavuttanut Swazimaata, jossei muutama muukaan nykyajan muotivillitys. 


Ruoka-asioihin:

Jos ei halua valmistaa swazimaalaisen ykkösherkkua eli fermentoidusta puurosta tehtyĂ€ lounasjuomaa tai jos saatavilla ei ole strutsin lihaa, niin ainahan on Incwancwa eli hapan puuro tai maistuisiko kenties  Siphuphe setindlubu eli paksu puuro.

”Traditional foods of Eswatini”-listalla kuusi yleisintĂ€ on jonkunsortin puuroa. Siirtyykö Maapallokokkaus brunsseihin?

Kuumeisella googletuksella löytyi muutakin kun puuroa ja pÀÀtimme grillata hellepĂ€ivĂ€n helliessĂ€ swazimaan yleisintĂ€ vihannesta maissia ja paikallisessa olutkastikkeessa marinoitua kanaa halsterissa. Olutkastike on kirjasta ”The lost art of Real Cooking” ja soosin on kirjan kirjoittaja Ken Albalalle opettanut Swazilainen ystĂ€vĂ€. Kastikkeen teossa tĂ€rkein ohje on ettei oluen laadusta saa tinkiĂ€:

“First and most important, there must be beer, the good stuff.  Back then my favorite was Old Peculier, but a decent pale ale works wonders.  Then a glop of ketchup; a good dash of Tabasco; and a dribble of honey, lemon and pepper.  The proportions are utterly unimportant.”

Lautaselle vielÀ swazimaalainen avokadosalaatti.

Ps. Googlettamalla löytyi huikean hienoja vÀrikkÀitÀ ja monivÀrisiÀ swazimaan maisseja. SiellÀ tosiaan osataan maissinkasvatus.


Ruuat ovat:

🍅 Grillattu maissi

🍅Chicken braai eli Barbeque-kana Swazi-kastikkeessa 

🍅 Slaai - Swazimaalainen avokadosalaatti


Maat alkavat mennÀ niin mielenkiintoisiksi, ettÀ maan tutkimisessa muu ohittaa ruuan. Mutta on hyvÀ tuntea maan tapoja ja kulttuuria, jotta voi valita ruuan. Ja kun maan arpoo, siihen tutustuminen tempaa oudosti mukaansa.

Grillauksen taustalla soi maan tunnetuin swazi-soulin taitaja Bholoja.

Kuunneltiin myös yleareenalta ”Eswatini- kummallinen pieni kuningaskunta”-podcast.


Lopuksi afrikkalainen sananlasku: 

Jos haluat mennÀ kovaa, mene yksin, jos haluat mennÀ pitkÀlle, mene yhdessÀ.


Sala Kahle, Swazimaa, HyvĂ€sti 👍


Reseptit:

https://www.google.fi/amp/s/54history.com/how-to-prepare-slaai-veritable-eswatini-recipe/amp/

https://localkitchenblog.com/2010/07/10/swazi-sauce/


Podcastit:

https://areena.yle.fi/1-50526120?utm_medium=social&utm_campaign=areena-ios-share


Soittolista:

https://open.spotify.com/track/4j9pZJHBrQhbyTPH0GabFt?si=zT3Noh5NRjitTR6iOEx27g

https://open.spotify.com/album/22yobBnUWEtpAltIS39ryI?si=qIA0fCVoT_W0siqi4_Yp5g


Blogi:

https://maapallokokkaus.blogspot.com/





















Comments