Maapallokokkaus/Nicaragua 18/235 🌏🌎🌍đŸȘ

Nicaragua Keski-Amerikassa on maa, jossa on tulivuorenpurkauksia, myrskyjĂ€, tulvia, tsunameja ja maanjĂ€ristyksiĂ€. Ă„Ă€rimmĂ€isiĂ€ luonnonilmiöitĂ€. YhdessĂ€ hetkessĂ€ puolet viljelysmaasta saattaa tuhoutua tai tuhansia ja tuhansia ihmisiĂ€ kuolla myrskyssĂ€ tai ainakin olla hengenvaarassa. ÄkkiseltÀÀn tuntuu, ettĂ€ olisi helpompi saada VR:ltĂ€ veturi lainaksi kun pysyĂ€ hengissĂ€ Nicaraguassa. Kuitenkin hengissĂ€ heitĂ€ on saman verran kuin suomalaisia, noin 5,8 miljoonaa. LentokenttiĂ€ on 143, mutta vain yksitoista pÀÀllystettyĂ€ kiitorataa. Noin 70 prosenttia ikĂ€luokasta suorittaa koulun loppuun, puhtaasta vedestĂ€ on pulaa varsinkin maaseudulla ja perhevĂ€kivalta on yleistĂ€. PÀÀkaupungissa kĂ€velyĂ€ kannattaa vĂ€lttÀÀ, taskuvarkaita on liikkellĂ€ paljon ja taksejakin ryöstetÀÀn. Tiet ovat heikossa kunnossa ja hyttyset levittĂ€vĂ€t virustauteja. Koronapandemiaa Nicaracuassa hoidetaan ”rakkauden marsseilla”. Rakkauden voimaan pandemian hoidossa luottaa itsevaltias presidentti Daniel Ortega ja hĂ€nen varapresidenttinĂ€ toimiva vaimonsa Rosario Murillo. VĂ€hĂ€n samanlainen rokotusvastaisuus koronan hoidossa heillĂ€ kun meillĂ€ Suomessa joillakin muurarin koulutuksen saaneilla, jotka vaan yksinkertaisesti tietĂ€vĂ€t paremmin kuin yliopistossa 12 vuotta alaa opiskelleet, erikoistuneet, vĂ€itelleet tohtorisihmiset.  Nicaraguan viranomaiset tosin harkitsevat presidentille pandemian hoidosta syytteen nostamista ”julkisen jĂ€rjestyksen hĂ€iritsemisestĂ€" jossei presidentti kohta lĂ€hde rokoteostoksille.

TÀllainen maa, tÀllaiset menetelmÀt.


Ruoka-asioihin:

Nigaragualainen kokki kÀyttÀÀ paljon riisiÀ, papuja ja keittobanaaneja. Liharuoka voi syntyÀ vaikkapa liskosta. Hmmm, tÀstÀ vaan reseptejÀ googlettamaan. Meksikon lÀheisyys antaa oman twistinsÀ ruokaan, mutta mausteita ei paljoakaan kÀytetÀ. Mausteina toimivat sipuli, valkosipuli ja suola.

Lopulta ruuaksi valikoitui nicaragualainen Sopa de queso, vihannesjuustosoppa, jonka kylkeen kuuluu uppopaistetut juustodonitsit. Kokkausjuomana Nicaraguan kansallisdrinkki El MacuĂĄ, jossa on eri hedelmien mehua puristettuna, sokerisiirappia ja rommia. 


Ruuat ovat:

🍅El MacuĂĄ - Nicaraguan virallinen kansallisdrinkki 

🍅 Sopa de queso 


Maapallokokkauksessa ideana on löytÀÀ vĂ€hĂ€n kummallisia ruokia tai outoja valmistustapoja. Ruokia, joita ei muuten tulisi kokattua. TĂ€llĂ€ kertaa sopan ja siihen kuuluvien donitsien valmistuksessa oli hauska idea siinĂ€, ettĂ€ sopasta kauhottiin osa donitsitaikinaan ja myös donitsitaikinaa pÀÀtyi soppaan. Maissijauhosta tehty taikina toimi sopan suurustajana ja soppaliemi taas toi donitsitaikinaan omaa makuansa. Kunnon YYA-sopimusmeininki. Sopa de queson reseptejĂ€ on yhtĂ€ monta kun on Ă€itejĂ€ Nicaraguassa  ja meidĂ€n versio on sulatettu monesta eri versiosta, joita löydettiin mm youtubesta. Idea kaikissa on kuitenkin sama. 

Taustalla kuunneltiin podcastia raakalaismaisesta Daniel Ortegasta ja tietenkin nicaragualaista musiikkia spotifystĂ€. Soittolistana ”Nicaragua Mia”.


Gracias Nicaragua. Thanks, Kiitos 👍


Reseptit:

https://hispanicfoodnetwork.com/cheese-soup-masa-doughnuts/

https://www.liquor.com/recipes/macua/


Soittolista:

https://open.spotify.com/user/maryfeer121/playlist/576yWgurZ3gu4brWD1mLs9?si=bxGowOcESvqALC_eqmQcpQ&dl_branch=1


Podcast:

https://areena.yle.fi/1-50922221?utm_medium=social&utm_campaign=areena-ios-share


Blogi:

https://maapallokokkaus.blogspot.com/
























Comments