Tansania. 55 miljoonan kansa, josta 68 prosenttia on lukutaitoisia. Maataloutta harjoittava maa, jonka vientituotteita ovat mm neilikka ja cashuepÀhkinÀt. Hyönteislajeja on noin 60 000 ja sadasta kÀÀrmelajista 25 on myrkyllisiÀ. Inhimillisen kehityksen indeksin mukaan (elinajan odote, lukutaito, koulutus, elintaso) Tansania sijottuu hÀntÀpÀÀhÀn maailmassa. 75 prosenttia saa puhdasta vettÀ, ei oman keittiön hanasta kaikki nÀistÀkÀÀn, mutta puhdasta vettÀ on kuitenkin saatavilla kodin lÀhistöltÀ. Joka neljÀs lapsi on aliravittu ja 5,1 prosenttia aikuisvÀestöstÀ on HIV-positiivisia.
TÀllÀinen kansa ja tÀllainen maa.
Ruoka-asioihin:
Kun googlettaa ”food Tansania” saa eteensĂ€ ”10 Most Popular Tanzanian dishes”, jonka listan kĂ€rjessĂ€ keikkuu Mchuzi wa samaki ( https://www.tasteatlas.com/mchuzi-wa-samaki) toiselta nimeltÀÀn Zanzibari coconut curry mchuzi wa samaki. Kalaa kookos-curry-kastikkeessa. Zanzibari on saariryhmĂ€ Tansanian itĂ€rannikolla ja maasta löytyy 830 kalalajia pelkĂ€stÀÀn makeassa vedessĂ€, joten kala tuntuu luontevalta valinnalta kokkaukseen vaikkakin omat kalamme on ongittu suoraan Goodmannin ruokamarketin kalatiskiltĂ€ ostoskoriin.
JÀlkiruuaksi niinikÀÀn googlen (hakusana: Tansanian dessert) tarjoama mango-kookos-kakku.
NÀillÀ Tansanian tunnelmiin, koska emme pÀÀtyneet kuitenkaan Tansanian kansallisruokaan, ugaliin, joka on kÀsin syötÀvÀÀ maissipuuroa. KöyhimmissÀ perheissÀ ugali on ruokapöydÀn ainoa lajike.
Ruuat ovat:
đ Mchuzi wa samaki
đ Tansanialainen mausteinen porkkanasalaatti eli sambaro
đ Mango and coconut tart Tanzania
MitÀpÀ uutta tÀssÀ tuli eteen? SekÀ currykalaresepti ettÀ porkkanasalaatti sisÀlsivÀt ison listan aineksia currykalan sisÀltÀessÀ 18 eri ainesta. Tein toista kertaa elÀmÀssÀni atomeista alkaen itse currypastea. Uutta oli kuivien mausteiden paistaminen pannulla, voihan olla ettÀ SpiceUp:in valmiilla currypastella pÀÀsisi samoihin sfÀÀreihin, kuka tietÀÀ. Joka tapauksessa kaksi kÀttÀ ei riittÀnyt ajoittain kuten hoitoalan ihmiset tapaavat sanoa. Koko neljÀn kÀden repertuaari oli ajoittain varattuna kun yhdessÀ padassa porisi sinapinsiemenet chilin kanssa, toisessa currypaste sauvasekottimen kanssa ja kolmannessa kattilassa uhkasi pohjaanpalaminen siellökin. Kakun kookosvanukas oli sekin jotain, mitÀ ei ole tullut tehtyÀ. Kookoshiutaleiden paahtaminen pannulla, keittöminen kookosmaidossa ja sen jÀlkeen siivilöinti. Kaikella tÀllÀ on pakko olla joku missio maussa, vai onko. Aineosasista uusia tuttavuuksia oli mm macadamiapÀhkinÀt, joita ei ole koskaan ennen ollut tarvetta hommata. NiitÀ tarvittiin kakun pohjaan. Opeteltiinpa youtubesta mangon pilkkomiseenkin kÀtevÀ menetelmÀ.
Ei pikaruokaa. Koko setin valmistamiseen meni kolme tuntia, syöminen oli huomattavasti nopeampaa.
Kokkauksen taustalla soi tansanialainen radioasema.
Asante, Tansania. Thanks, Kiitos đ
Reseptit:
https://www.bigoven.com/recipe/zanzibari-hake-coconut-curry-mchuzi-wa-samaki/2368502
https://www.lonelyplanet.com/articles/how-to-make-sambaro
https://togetherwomenrise.org/tried-and-tested-mango-and-coconut-tart-tanzania/
Soittolista:
https://listenonlineradio.com/tanzania/kgt-radio
Blogi:
https://maapallokokkaus.blogspot.com/
Comments
Post a Comment