Maapallokokkaus/Liettua 20/235 🌏🌎🌍🪐


Liettua onkin jo tuttua maaperää. Kaunas ja Vilna on koluttu ja maan ruokia maisteltu. Tervehdimme ilolla ruisleivän sisään keitettyä sipulikeittoa ja rasvaisia liharuokia talvisilla reissuillamme. Liettuassa on 2,8 miljoonaa asukasta, 21 yliopistoa ja 66 prosenttia väestöstä luokitellaan asuviksi kaupungissa. Liettua luopui asevelvollisuudesta vuonna 2008 ja maan suosituin urheilulaji on koripallo. 

Liettuan Ignalinan voimalaitos toimi loistavan HBO-hittisarja Chernobylin yhtenä kuvauspaikkana. Voimalaitoksen reaktori on samanlainen kuin Tšernobylissä ja siksi valinta ydinvoimalan stuntiksi oli luonnollinen. Voimalaitoksen läheisyydessä olevassa 20 000 asukkaan kaupungissa ei muuten ole yhtään liikennevaloa, koska ydinvoimalaonnettomuuden sattuessa ne hidastaisivat evakuointeja. Tosin, onko Janakkalassakaan liikennevaloja, no ei siellä ole 20 000 asukastakaan eikä edes ydinvoimalaa. Kukapa ei toisaalta ajaisi punaisia päin jos selän takana reaktorissa sulaa ydin. Anyway, jos jotakuta kiinnostaa, tuohon ydinvoimalaan voi tehdä visiitin.

Kierroksen aikana ovenkahvoihin koskeminen kielletty.

Tällainen maa ja tällainen kansa.


Ruoka-asioihin:

Maan ruokakulttuurin wikipedia tiivistää näin:

”Liettuan kylmä ilmasto heijastuu ruokakulttuuriin, koska talvella vihannesten saanti on vaikeaa ja kansa syö mielellään lämmintä ja tukevaa ruokaa. Ruokavalion perustana ovat sianliha ja savustettu liha, perunat, kaali ja punajuuret.” 

Googlettamalla ”Lithuania food”, käy hyvin nopeasti selväksi, että ykkösruoka on zeppelinit. Ne ovat vedessä uppopaistettuja perunapalleroita, joissa voi olla liha- tai juustotäyte ja ne tarjoillaan paistetun pekonin ja sipulin sekä hapankerman kanssa. Ihanan kevyttä. 

Halusin ottaa haasteen vastaan. Saadaanko zeppelinit ehjänä ulos kattilasta.

Koska ollaan pohjois-Euroopassa, on luonnollista, että salaattiohjetta etsiessä ei törmää tuoreisiin salaatteihin vaan juuressalaatteihin ja etikassa kypsennettyihin vihanneksiin. Vähän niinkun Suomessakin, suolakurkut ja säilötyt punajuuret oli kova sana ”salaateissa” 70-luvun ruokapöydissä. Siispä kokeiluun zalioji darzoviu, joka on etikkaliemeen keitettyjä vihanneksia monin eri variaatioin.

Jo ennenkun Liettua oli arvottu maapallokokkauksen maaksi, olin ottanut talteen Liettualaisen rahkakakun ohjelinkin. Se pääsee nyt testiin. Sen erikoisuus on, että rahkatäyte jää kokonaan itse kakun sisään. Ehkä. Jotain uutta kokeiltavaa siis siinäkin.


Ruuat ovat:

🍅 zeppeliinit eli uppokypsennetyt täytetyt perunapallot eli dumplingit

🍅zalioji darzoviu eli etikkaliemeen kypsennetyt vihannekset

🍅 varškės pyragas eli liettualainen rahkakakku


Liettualaisessa kokkailussa ei kikkailla. Ainoat mausteet ruuassa on suola, sipuli ja pippuri. Aineet ovat edullisia ja sellasia, joita ainakin se 34 prosenttia maalla asuvista liettualaisista voi kasvattaa itse. Perunat, sipuli ja pekoni ovat isossa roolissa. Kasvimaa torpan pihalle ja possu aitaukseen, niin kotiruoka onnistuu mainiosti. Silti, zeppeliinitkään eivät ole pikaruokaa. Vaikka ovatkin vaatimattomista aineista, työvaiheita on paljon ja aikaa kuluu. 

Liettua on niin lähellä Suomea, että nyt löytyi jo Alkostakin ruokajuomaa. Tilaamalla koti-Alkoon saatiin liettualaisia oluita kokkaajan iloksi ja palan painikkeeksi.


ačiū, Liettua. Thanks, Kiitos 👍


Reseptit:


https://myfoododyssey.com/2015/01/28/cepelinai-for-beginners-recipe/

https://www.15min.lt/maistas/receptas/zalioji-darzoviu-misraine-ziemai-3454

https://www.meillakotona.fi/reseptit/liettualainen-rahkakakku?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=meillakotona&fbclid=IwAR0nPQpzknFmBmIk3YGGQ5qaiLB9QKQGXo2Uc80LPWO22Bl-OQ5lnRX_a3ISoittolista:

https://open.spotify.com/playlist/6qC5Ke0FS2tXJo8Pdp2cjX?si=YCv_DpT0TACKmFj_8Bixyw


Blogi:

https://maapallokokkaus.blogspot.com/

Comments