Maapallokokkaus/Liettua 20/235 🌏🌎🌍đŸȘ


Liettua onkin jo tuttua maaperÀÀ. Kaunas ja Vilna on koluttu ja maan ruokia maisteltu. Tervehdimme ilolla ruisleivĂ€n sisÀÀn keitettyĂ€ sipulikeittoa ja rasvaisia liharuokia talvisilla reissuillamme. Liettuassa on 2,8 miljoonaa asukasta, 21 yliopistoa ja 66 prosenttia vĂ€estöstĂ€ luokitellaan asuviksi kaupungissa. Liettua luopui asevelvollisuudesta vuonna 2008 ja maan suosituin urheilulaji on koripallo. 

Liettuan Ignalinan voimalaitos toimi loistavan HBO-hittisarja Chernobylin yhtenÀ kuvauspaikkana. Voimalaitoksen reaktori on samanlainen kuin TƥernobylissÀ ja siksi valinta ydinvoimalan stuntiksi oli luonnollinen. Voimalaitoksen lÀheisyydessÀ olevassa 20 000 asukkaan kaupungissa ei muuten ole yhtÀÀn liikennevaloa, koska ydinvoimalaonnettomuuden sattuessa ne hidastaisivat evakuointeja. Tosin, onko Janakkalassakaan liikennevaloja, no ei siellÀ ole 20 000 asukastakaan eikÀ edes ydinvoimalaa. Kukapa ei toisaalta ajaisi punaisia pÀin jos selÀn takana reaktorissa sulaa ydin. Anyway, jos jotakuta kiinnostaa, tuohon ydinvoimalaan voi tehdÀ visiitin.

Kierroksen aikana ovenkahvoihin koskeminen kielletty.

TÀllainen maa ja tÀllainen kansa.


Ruoka-asioihin:

Maan ruokakulttuurin wikipedia tiivistÀÀ nÀin:

”Liettuan kylmĂ€ ilmasto heijastuu ruokakulttuuriin, koska talvella vihannesten saanti on vaikeaa ja kansa syö mielellÀÀn lĂ€mmintĂ€ ja tukevaa ruokaa. Ruokavalion perustana ovat sianliha ja savustettu liha, perunat, kaali ja punajuuret.” 

Googlettamalla ”Lithuania food”, kĂ€y hyvin nopeasti selvĂ€ksi, ettĂ€ ykkösruoka on zeppelinit. Ne ovat vedessĂ€ uppopaistettuja perunapalleroita, joissa voi olla liha- tai juustotĂ€yte ja ne tarjoillaan paistetun pekonin ja sipulin sekĂ€ hapankerman kanssa. Ihanan kevyttĂ€. 

Halusin ottaa haasteen vastaan. Saadaanko zeppelinit ehjÀnÀ ulos kattilasta.

Koska ollaan pohjois-Euroopassa, on luonnollista, ettĂ€ salaattiohjetta etsiessĂ€ ei törmÀÀ tuoreisiin salaatteihin vaan juuressalaatteihin ja etikassa kypsennettyihin vihanneksiin. VĂ€hĂ€n niinkun Suomessakin, suolakurkut ja sĂ€ilötyt punajuuret oli kova sana ”salaateissa” 70-luvun ruokapöydissĂ€. SiispĂ€ kokeiluun zalioji darzoviu, joka on etikkaliemeen keitettyjĂ€ vihanneksia monin eri variaatioin.

Jo ennenkun Liettua oli arvottu maapallokokkauksen maaksi, olin ottanut talteen Liettualaisen rahkakakun ohjelinkin. Se pÀÀsee nyt testiin. Sen erikoisuus on, ettÀ rahkatÀyte jÀÀ kokonaan itse kakun sisÀÀn. EhkÀ. Jotain uutta kokeiltavaa siis siinÀkin.


Ruuat ovat:

🍅 zeppeliinit eli uppokypsennetyt tĂ€ytetyt perunapallot eli dumplingit

🍅zalioji darzoviu eli etikkaliemeen kypsennetyt vihannekset

🍅 varơkės pyragas eli liettualainen rahkakakku


Liettualaisessa kokkailussa ei kikkailla. Ainoat mausteet ruuassa on suola, sipuli ja pippuri. Aineet ovat edullisia ja sellasia, joita ainakin se 34 prosenttia maalla asuvista liettualaisista voi kasvattaa itse. Perunat, sipuli ja pekoni ovat isossa roolissa. Kasvimaa torpan pihalle ja possu aitaukseen, niin kotiruoka onnistuu mainiosti. Silti, zeppeliinitkÀÀn eivĂ€t ole pikaruokaa. Vaikka ovatkin vaatimattomista aineista, työvaiheita on paljon ja aikaa kuluu. 

Liettua on niin lÀhellÀ Suomea, ettÀ nyt löytyi jo Alkostakin ruokajuomaa. Tilaamalla koti-Alkoon saatiin liettualaisia oluita kokkaajan iloksi ja palan painikkeeksi.


ačiĆ«, Liettua. Thanks, Kiitos 👍


Reseptit:


https://myfoododyssey.com/2015/01/28/cepelinai-for-beginners-recipe/

https://www.15min.lt/maistas/receptas/zalioji-darzoviu-misraine-ziemai-3454

https://www.meillakotona.fi/reseptit/liettualainen-rahkakakku?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=meillakotona&fbclid=IwAR0nPQpzknFmBmIk3YGGQ5qaiLB9QKQGXo2Uc80LPWO22Bl-OQ5lnRX_a3I



Soittolista:

https://open.spotify.com/playlist/6qC5Ke0FS2tXJo8Pdp2cjX?si=YCv_DpT0TACKmFj_8Bixyw


Blogi:

https://maapallokokkaus.blogspot.com/





























Comments